Att vara i möjligheternas värld

Såg programmet ”Gift vid första ögonkastet” på SVT. Ett program man kan ha mycket åsikter om som jag lämnar åt sidan här. En sak i programmet fångade min uppmärksamhet; när ett av paren sitter i terapi med en av terapeuterna så kommer de fram att de (speciellt en av dem) går runt och ständigt säger till sig själv som ett mantra ”Jag är inte kär” ”Jag är inte kär” ”Jag ÄR VERKLIGEN INTE KÄR” *panik blandat med lättnad i den sista*

Terapeuten blir något irriterad över detta och menar att det är ett sätt att ständigt definiera sig själv som är oerhört hämmande. Och här kunde jag inte låta bli att dra paralleller till min egen utmattningsdepression. Det är lätt att hamna i fällan att ständigt definiera sig själv som trött, deprimerad, utmattad , mindre värd etc etc Och det hjälper ju ingen speciellt mycket. Att istället helt strunta i att definiera tillstånd gör att man kan vara mer närvarande i nuet. Nu känner jag mig trött – jaha då får jag vila. Tre timmar senare kanske man är piggare och har man då inte bestämt sig för att man är trött hela dagen så är det enklare att ställa om tankarna till att: nu tar jag en promenad, det ska bli skönt.
För det kan ju vara åt andra hållet också – att man definierar sig som pigg och då blir bakslaget väldigt hårt om man plötsligt blir trött igen. Bra tanke tycker jag. Jag ska försöka tänka på att inte sätta en etikett på allt jag upplever utan istället tänka att; ja, just nu mår jag såhär, det kan jag bemöta med det här beteendet. Och det är dessutom bara just nu och kanske inte sen. Så det så hjärnan!  
Annons

4 reaktioner på ”Att vara i möjligheternas värld

  1. Jag såg också detta! Och tänkte att viljan att förändra ett beteende är otroligt viktig för att det ska kunna ske en förändring. Både för de där paren och deras konflikter, men såklart för alla som vill ha livet på ett annat sätt.

    Mindfulness är nog grejen här. Man lever i stunden, utan att värdera om man är pigg eller trött. (kär eller inte kär) Man bara gör det bästa av varje stund. Man låter sitt liv bli så bra som möjligt helt enkelt. Lätt att säga, svårare att genomföra. 😉

    Gilla

  2. Vad kul att du också såg det 🙂 ja exakt, jag tror också på viljan att förändra – särskilt för paren i programmet. Men ibland är det så otroligt frustrerande när man som utbränd VILL så mycket men det inte går. Och ibland vill man inte ens för man är ju bara sååå trött. Ingen ork att vilja något alls.

    Men precis som du säger så är det nog mindfulness som är grejen. Närvaro utan att döma. Jag gillar att sätta ord på mina känslor för jag har haft lite svårt för det innan, men desto oftare benämner jag även mitt beteende med en etikett och det ska jag vara uppmärksam på fortsättningsvis. En bra poäng från programmet. Stor kram på dig!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s