Ångest och panikångest

Något jag verkligen fått leva med under många år är ångest. Ångest som styrde mina tankar, mina känslor, mina rädslor och ibland även mina handlingar. Jag kände under många, många år en konstant oro och ett tryck över bröstet. Flera gånger om dagen kunde jag få en dimmig känsla i blicken och kroppen började rusa iväg med pirrningar, domningar och svettningar. Inte alls en bra grund för att leva lyckligt.

GAD

Ångest yttrar sig olika för olika människor. För mig var det en nästan kontant känsla av obehag och kraftig oro som eskalerade i tryck över bröstet och i värsta fall panikångest. Nu när jag fått hjälp av en psykiatriker i och med min utmattningsdepression så vet jag att det jag led av under dessa år kallas GAD – generaliserat ångestsyndrom. Det finns en fin vetenskaplig beskrivning av vad det är men det innebär helt enkelt att kroppen ”hakar upp sig” på ångestläge och nästan allt anses farligt och framkallar starka och obehagliga känslor av oro. Min utmattningsdepression hade sin grund i en serotonerg depression vilket innebär att den grundar sig i brist på serotonin i hjärnan. Något som i sig leder till just ångest, gråtmildhet och nedstämdhet. Denna brist på serotonin hade min kropp gått runt med i troligtvis flera år, kanske sedan min mamma blev sjuk i cancer 2002, vilket gjort att jag konstant känt en känsla av ångest – ibland starkare och ibland mindre starkt.

Panikångest

Under åren har jag haft några perioder när jag lidit av panikångest. Har man aldrig upplevt en sådan attack tror jag inte att man förstår hur fruktansvärt det är. Det är en känsla av att man kommer dö. Man är så säker på det att man är beredd att ringa kyrkan och boka begravning direkt. Men det gör man ju såklart inte. För man kommer ju inte dö. Panikångest är egentligen inte alls ett farligt tillstånd även om det är svårt att komma ihåg just det när man får en attack. Hjärtat rusar (hjärtattack??), svetten rinner (kroppen kollapsar??), hjärnan rusar (jag blir galen??)… Ni som varit där vet.

Mina panikattacker eskalerade någon gång våren 2011 i samband med att jag skrev min masteruppsats och min mamma fick veta att hennes cancer inte hade något ytterligare botemedel. Då domnade mina ben av så jag trodde att jag hade en betydligt värre sjukdom. Hemskt var det. Jag åkte såklart in akut på Helsingborgs lasarett och blev kvar där i några veckor. Jag låg på neurologiska avdelningen och de gjorde alla möjliga undersökningar på mig men såklart hittade de inget fel på mig. Allt såg bra ut. Dock sa ingen att detta var panikångest; det fick jag veta många år senare.

Symptomen klingade av mer och mer medan månaderna gick och tillslut kände jag mig helt okej igen. Vi flyttade till Stockholm, ny stress slog till med nytt jobb och flytt och symptomen kom tillbaka. 2012 gick mamma bort och min sorg tog bort en del av panikkänslan och ersattes av djup, avgrundslös sorg. Som jag trängde undan. Såklart. Dövade med massor av jobb, jobb och jobb.

När jag gick in i väggen i december 2014 kom panikångesten tillbaka med besked. Under våren 2015 hade jag så kraftiga ångestattacker att jag på riktigt trodde att jag skulle bli galen. Jag minns att jag låg i sängen dag ut och dag in och den totalt lamslående tröttheten varvades med paniktoppar där kroppen lixom gick in i rus. Hjärtat rusade; hjärnan rusade; känslorna rusade. Inget hade jag under kontroll. Allt levde sitt eget liv.

Det här med att jag trodde att jag skulle bli galen är inte bara något jag säger. Jag trodde det verkligen. Flera gånger när jag satt hos min läkare frågade jag honom om jag kunde blir galen? Jag kanske behöver spärras in? Jag bad Stoffe sätta lås på lådan där vi har våra köksknivar för jag var så rädd att jag skulle skada antingen mig själv eller honom. Lixom gå in i en psykos av något slag. Läkaren förklarade att jag inte kommer bli galen. Det känns så men det blir man inte. Och det blev jag inte. Jag fick antidepressiv medicin och blev så småningom bättre. Även om det skulle ta tid.

Men jag glömmer aldrig det här. Känslan av att inte kunna kontrollera sin kropp eller sin hjärna överhuvudtaget. Då har man drivit sig långt över sin gräns. Då är något allvarligt fel. Ingen ska behöva gå igenom det. Ingen.

Vad gjorde jag för att komma över mitt ångestsyndrom?

Oavsett vad som orsakar en människas ångest så är det inte en bekväm känsla. Eller egentligen ÄR faktiskt inte ångest en känsla, utan något man får av en känsla (ofta rädsla eller oro). Detta blev viktigt för mig när jag försökte komma ur min ågest. Då började jag med att varje gång jag kände ångesten komma krypande så satte jag ord på den. Jag tvingade mig själv att känna efter vilken känsla det var som orsakade ångesten. Då upptäckte jag att jag hade extremt svårt att skilja på känslor och att hitta den ursprungliga känslan; alla för för mig en stor ångestklump. Detta berodde alltså på GAD. Men när jag tvingade mig själv att stanna i ångesten och känna känslan så lärde jag mig att se mönster i mina tankebanor. En ångest som kom över mig kunde vara rädsla för att misslyckas, oro för att inte hinna med saker, hunger, sorg över min mammas sjukdom eller senare hennes bortgång. Många olika saker.

Jag gjorde också en annan sak och det var att stanna i ångesten. Varje gång den kom upp så lixom stirrade jag den i vitögat. Tänkte att vi stod där och stirrade på varandra tills någon av oss skulle ge sig. Då märkte jag att varje ångesttopp hade en kulmen som nåddes efter ungefär en minut och om jag bara klarade att hålla ut genom den och faktiskt bevittna kulmen så klingade den av mycket snabbare. Att ignorera ångest var alltså verkligen inget för mig. Det gjorde bara hela saken värre. Trots att jag många, många gånger fick rådet ”tänk inte så mycket” eller ”känn inte efter”. Det kanske fungerar för andra men inte för mig.

Det sista jag gjorde var att behandla min depression och mitt ångestsyndrom med antidepressiv medicin.  Detta är inget råd jag ger och jag säger inte att det är något alla ska göra; men för mig var det helt enkelt livsnödvändigt. Absolut livsnödvändigt. Hade jag inte behandlat min depression (som var en återkommande depression i en en svår episod dvs den skulle komma tillbaka igen och igen och igen) så vet jag faktiskt inte vad som hade hänt. Jag behandlade med antidepressiv medicin för att skynda på läkningen och för att uppnå en stabil och långsiktig läkning. Den är långsiktig, det vet jag. Men det tog ändå väldigt lång tid. Nio månader var jag helt sängliggande i total utmattning. Första gången jag gick till Coop och handlade (500 meter från vår port) var i mitten på september. Då hade jag legat i sängen sedan december året innan. Så alla ni som kommenterar andras val att använda sig av medicin för att bli friska; snälla läs på innan ni uttalar er. Visa förståelse. Depression är en allvarlig sjukdom som i värsta fall kan leda till döden. Låt inte det hända.

Ångest syns inte alltid

Sist men inte minst vill jag säga att ångest, panikångest och depression är luriga sjukdomar på så sätt att de inte syns. Man kan luras av att en person ”ser så pigg ut”. Men sjukdomen sitter på insidan. För mig var till och med själva döljandet av min ångest en del av min sjukdom. Jag hade sån extrem prestationsångest att jag ville in i det sista vara helt perfekt och ingen skulle se att jag mådde dåligt, det var ett tecken på svaghet för mig. Så blev det en ond spiral där jag höll inne all ångest och alla negativa känslor och så blev det värre. Mycket värre. Än idag jobbar jag varenda dag med att vara ärlig mot alla människor runt mig. Jag kämpar för att kunna säga om jag är ledsen, orolig eller rädd. Ändå möts jag varje vecka av kommentarer som ”men nu ser du ju så mycket bättre ut, vad skönt”. Och ja, det gör jag. Men sjukdomen sitter i hjärnan. Min kropp har varit frisk hela tiden. Det är hjärnan spelar ett spratt som inte syns på utsidan. Mindfucking.

Den här bilden tog när jag och pappa var på Zetas Handelsträdgård en vårdag 2015. Det man inte ser på bilden är att jag den här perioden led av extrem ångest. jag hade varit vaken hela natten med panikkänslor och kvar satt efterskalven av ångesten. Svårt att säga om någon lider av ångest eller inte; det syns helt enkelt inte utanpå.

 

Annons

7 reaktioner på ”Ångest och panikångest

 1. Du ser jättefin ut på bilden! Och visst är det så, det syns inte hur sjuk man är och det kan orsaka problem när folk inte förstår hur dåligt man mår, bara för att man ser okej ut på utsidan. Ångest är verkligen ett fruktansvärt obehagligt tillstånd. Man vill bara fly, fast det bästa är att våga stanna kvar.

  Gilla

 2. Åh men tack ❤ Ja eller hur, det har varit bland det svåraste att hantera tycker jag; att man SER ut att må bra men inuti är det så trasigt och skört och utmattat och likgiltigt. Stor kram!!

  Gilla

 3. Oj vad jag kände igen mig i din text om att dölja sin ångest. Jag inser att jag står och dinglar på kanten. Ett snedsteg till och jag faller. Jag har själv drivit mig fram till kanten, mkt genom att inte erkänna för andra hur jag mår. Prestationsprinsessan i mig vill inte tappa ansiktet, vill inte visa mig svag. Sen som sagt så syns det ju inte utanpå, så ingen annan ser. Tack för en fin och ärlig blogg!

  Gilla

 4. Åh jag var ju precis där, dignades på kanten, under många år egentligen. Men jag insåg inte då hur allvarligt det var. Om jag skulle ge ett råd till mig själv när jag var där: stanna upp! Sök hjälp! Ta ledigt! Hade jag gjort det tidigare hade jag aldrig kraschat som jag gjorde och nu har jag varit borta i 15 månader, inget drömscenario direkt :-/ Detta är så vanligt och det gör så ont i mig att vi duktiga tjejer ska behöva hålla ansiktet inför andra. Fy fasen. Idag kanske vi ska gråta inför någon? Vemsomhelst? Det är okej. VI är okej. Vi är bara människor med känslor i ett samhälle som vill att allt ska glittra. Tack snälla för dina ord ❤ Värmer så mycket. Stor kram!

  Gilla

 5. Hej!
  Tack för viktig och inspirerande blogg! Jag är mitt inne i en utmattning. Där jag liksom inte hittar ord, är trött, inte förstår sammanhang alls. Vilken medicin fick du?

  Gilla

  1. Hej! Tack så mycket! Nej fy, denna utmattning alltså… kämpa på! Just medicin har jag tyvärr rätt dålig erfarenhet av. Jag har testat 11 eller 12 olika mediciner men tålde tyvärr ingen, fick toxiska reaktioner av dem och blev såå dålig. Så jag tror tyvärr att jag är helt fel person att fråga om mediciner/antidepp som fungerar 🙂 Meeeen inget ont om mediciner alls för jag vet många som har jättebra erfarenheter av medicinering med SSRI och SSRI, samt Voxra.

   Jag tror det vanligaste är att läkaren skriver ut någon typ av SSRI i första hand för att se om de fungerar, ofta typ Escitalopram eller Citalopram eller Sertralin (är ingen expert som sagt, skriver bara mina erfarenheter). Fråga din läkare. Det enda jag skulle vara uppmärksam på om jag var du är om du blir överdrivet trött. Det är tyvärr en vanlig biverkning. Medicinen löser ju inte sjukdomen utan ger en lindring av symptom på ex ångest som är vanligt vid utmattning och den gör att man får lite lugn i hjärnan som sedan hjälper hjärnan att kunna fokusera på läkning. Det är lixom en flerstegsraket. Men som sagt kan man blir rätt trött så viktigt att vara uppmärksam på vad som är utmattning och vad som är medicin.

   Jag är nu utan mediciner helt, går på en läkarkur med indiska örter. Det blev lixom min utväg eftersom jag inte klarade av medicinerna och ville ha något att hålla mig till. För mig har det fungerat men jag tror också mycket på sådant, så det är nog rätt individuellt.

   Tveka inte att fråga om du undrar något! Jag svara gärna och flera bland kommentarerna brukar också gå in och svara när de känner att de vet ❤ All styrka och ta hand om dig ordentligt!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s