Det naturen ger

Sedan vi flyttade till vår nuvarande lägenhet med stor balkong har jag haft den stora lyckan att kunna odla grönsaker och kryddor hemma. I år satte jag rosmarin, apelsiner, haricot vertes, mynta, chili, persilja, timjan, oregano och citronbasilika. Efter att ha testat mig fram under ett par år nu så har jag lärt mig av några missar och utvecklats – det är så roligt med odling för man utvecklas ganska snabbt och får fantastisk feedback när det grönskar i krukorna! 
I år är jag ändå mest stolt över mina två chilis. Dessa satte jag som frön inomhus i mars och höll på och joxade med vatten och plast för att de skulle ta sig – och det gjorde dom! Nu är det två fina träd med dinglande chilifrukter på. Det ena trädet gav jag till min kompis Isabel eftersom hon älskar chili och dessutom kom hem från Australien i juni där hon kunde odla på deras terass. Jag ville ge henne något som kunde återuppliva den aussi-känslan. Och ja så glad hon blev! 

Här är mitt chiliträd som jag har kvar. Fantastiskt hur ett litet frö kan bli en såhär stor planta och med så stark livskraft. Väntar nu på att de ska bli röda och fina så ska jag plocka dem och kanske torka några inför vintern. 
I övrigt skulle jag verkligen tipsa om att odla persilja, mynta, rosmarin, timjan och oregano. Alla dessa tar sig superfint (i alla fall hos oss, vi har sol fram till 14 på dagen). Basilika är också fantastiskt, det växer så mycket och min ser nästan ut som en liten julgran trots att vi använder det flera gånger i veckan. Timjan, oregano, rosmarin och basilika har jag både testat att så från frö men också att köpa en liten ekologisk planta. Jag kommer fortsättningsvis att köra på små plantor för de har växt så enormt bra. Men ex persilja och haricot vertes är superenkelt att sätta frön och de växer snabbt! 
Mynta är också enkelt att så men även att driva upp från ekologiska små plantor från mataffären. Det växer som bekant hur mycket som helst så sätt myntan i en kruka för sig själv. Jag har gjort gott myntate till mig och S varje kväll under sommaren, och nu klippte jag ner den sista myntan och torkade. Det blev jättegott te det också. 

Här ser ni apelsinträdet som fortfarande växer massor. I år kom sommaren sent så jag antar att den tar igen lite tillväxt som missades i juni och juli. Apelsinträdet får små frukter som är ganska sura men man kan göra tex marmelad av dem. Blommorna är så vackra och doftar ljuvligt. Adderar helt klart lite medelhavskänsla till balkongen eller terassen. 
Så alla ni som av någon anledning behöver stressa av och komma tillbaka till grunden – odla! Det ger en så härlig känsla att gräva i jorden, det blir vackert och plantorna känns som vänner som man tar hand om som små bebisar. Vad man lägger in får man tillbaka! 
Annons

En reaktion på ”Det naturen ger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s