Vad är aktivitet och vad är vila? 

Aktiviteter eller vila? Ibland är det luddigt det där. Vi har till exempel en spa-dag inbokad här nere på Eriksberg när vi tänkte ligga i poolerna, basta och bara ha det skönt. ”Men åh så skönt att bara koppla av och ladda batterierna” får man höra då. Ja absolut, det är superskönt. Men det är inte alls vila i min värld. Förr kanske jag såg det som vila, nu är det snarare en aktivitet.

Vila är hardcore för mig. Då ligger jag i sängen i ett tyst sovrum med en kudde för ögonen och sover eller vilar. Det är det enda jag ser som vila på riktigt. Att se på TV eller läsa är skönt, avkopplande, men det är inte den vilan som huvudet blir bättre av i min värld. Det är mer något jag gör mellan aktiviteter för att sakta ner motorn i mig litegrann. Ta det lugnt lixom. 

För sen är ju nästa steg mellan vila och aktivitet när man är ganska mindful. Det är som ett mellanting på något fint sätt. För mig ligger här lugn yoga, pyssla med odling och växter, påta runt hemma bland växter. Typ såna saker. Då vilar jag inte i min värld, men det behöver heller inte ta speciellt mycket energi. Det blir som ett mellanting där energin ger en behaglig känsla i kroppen. 

Så jag vet inte riktigt vad det är som gör skillnad mellan vila och aktivitet för mig. Det är nog bara helt enkelt om jag känner att jag blir av med energi i kroppen eller om den laddas. Såklart finns aktiviteter, såsom att umgås med vänner, som ger massa härlig energi men ändå så behöver jag ju vila efteråt. För energimängden i kroppen rent fysiskt minskar ju. Men såna aktiviteter är ju helt underbara. 

Och så hörde jag en utmattad tjej som sa så smart att hon skapade randiga dagar. Alltså randigt mellan vila och aktivitet. Det har jag tagit till mig och försöker, i den mån jag kan anpassa just den dagen, att varva vila och aktivitet i flera omgångar. Inte bara köra rätt av sex timmar aktivitet och sen sex timmars vila; det blir så ibland såklart beroende på vad jag gör men helst delar jag upp det i mindre pass. Då håller energin längre. En dag kan se ut såhär: 

 • Frukostbestyr 
 • Vila ca 45 minuter 
 • Aktivitet typ promenad
 • Lunch
 • Vila ca två timmar
 • Aktivitet tex handling och laga middag
 • Äta middag
 • Vila ca 30 minuter 
 • Sova för natten

Och jag tror att det kan vara olika det där? Med vilan? Att man upplever saker olika i utmattning? Såklart också beroende av vilken fas man befinner sig i. Min beskrivning ovan är ju en bra dag. Yepp. En bra dag. Det ni!

Annons

14 reaktioner på ”Vad är aktivitet och vad är vila? 

 1. Jag håller helt med dig angående vad som är vila och inte. En spa-dag är definitivt en aktivitet om än en lugn och skön sådan (förhoppningsvis). Men förr, dvs före utmattningen, skulle jag nog ha betraktat det som vila. Läsa och titta på tv är aktiv vila.
  Jag känner verkligen att jag behöver skriva av mig lite idag. Jag är inne i en lite låg period nu. Vill bara slippa allt som har med utmattning att göra! Det blir inte bättre av att jag har ont i halsen, kan känna hur det kryper ner i bröstet. Hostar, svettas samt att värken jag redan dras med skruvas upp ett par snäpp. Blä. Träffade min kurator igår, hon pratade om vikten av att känna lust till saker. Att göra sånt man tycker om och blir glad av. Det är ju lätt att tappa bort i allt det här. Därför har jag köpt ett par nya blommor idag samt en knippe tulpaner. Älskar tulpaner! Jag har köpt ett par böcker och även hämtat ut två på bibblan. Samt det roligaste av allt; mina nya fina färgpennor som jag har beställt har kommit. Alltså färgerna är så vackra så jag blir alldeles lycklig! Knasigt? Absolut. Men oj vad jag ser fram emot att måla mandalas med dem!
  Nu blev det visst en hel uppsats igen…
  Jag hoppas att du har en underbar semester! Fina bilder du har lagt upp förresten.
  Kraaaaaaaaam!

  Gillad av 1 person

  1. Fina du!! Bättre dagar kommer! Lovar! Njut av allt du kan; blommor, choklad, en film, en dusch… vadsomhelst. Bara försök fokusera på här och nu. Tänker på dig 💜💜💜 KRAM

   Gilla

 2. Tack tack tack för dina uppmuntrande ord! Det betyder så mycket.💜 Jag blev glad & rörd av din snabba respons igår. Så pass att det kom några tårar…
  Kram 💜😙

  Gillad av 1 person

 3. Jag håller med dig fullt ut att spa absolut är en aktivitet!
  Om ett par veckor ska jag åka på min första riktiga resa sedan jag blev sjukskriven för 2,5 år sedan. En veckas lugn yogaresa på en solig ö. Jag ser fram emot att ha semester från vardagen, att få lite sol och värme. Men jag känner mig också lätt panikslagen över hur jag ska hantera all aktivitet, själva resan dit och hem, de nya människorna, ska jag klara yogan, gemensamma måltider, hur ska jag kunna parera allt. Medan jag har ont i magen över detta hör jag alla runt om mig säger saker som ”åh vad skönt och avkopplande för dig” ”du kommer komma hem som en ny människa”.
  Jag tycker det är svårt att de i min omgivning inte förstår hur jag känner för det här, även om jag i mitt hjärta vet att det är ju inte så konstigt. Men jag tvivlar också. Jag vill åka på den här resan, jag vill försöka leva lite och jag tror att det är dags att jag vågar mig lite utanför min komfortzon. Jag försöker tillåta mig själv att vara rädd och att det är okej. Jag kommer göra det som är bäst för mig under resan, även om det innebär att jag kommer ligga på hotellrummet en stor del av tiden. Hur det än blir kommer jag kommer hem med nya erfarenheter och insikter 😊
  Det blev ett långt inlägg😊 behövde berätta för några som jag vet förstår hur jag känner. Kram 💜

  Gillad av 1 person

  1. Åh förstår preciiiis hur du känner!! Jag tog upp en ganska liknande sak med min läkare idag för vi ska till Amsterdam om en månad på en hyfsat aktiv resa… och jag är rädd! Vi har ju rest på solsemestrar innan och det har gått bra men detta är ett helt annat tempo. Men läkaren peppade mig, precis som jag säger till dig nu: du måste utmana dig i lagom dos! Det är det som tar oss framåt. Att hela tiden gå safe tar oss inte framåt.

   Så jag tänker att yogaresa låter helt perfekt lagom avkopplande och skitläskigt! Grejen är nog att dela upp det i etapper: först och främst ta sig till flygplatsen och sen själv flygresan. Check på del ett! Del två: anpassa sig till sitt nya ställe (tar säkert 1-2 dagar) och kanske bara ta nåt enstaka yogapass under dessa dagar. Vila på hotellet. Läsa, bada mmm. Lugnt helt enkelt. Sen: OM kroppen vill så yogar du. Är med på fler middagar mm. Så lixom en sak i taget.

   Lova dig själv att det enda du ska göra på resan är att lyssna på kroppen. Inte ränna runt på allt för att ”utnyttja” resan till fullo. Nej nej! Utan en stund i taget. Vad orkar jag just nu? På våra resor vilar vi varje EM ca 3-4 timmar på rummet! Tråkigt kanske… men behövligt! Solen går upp nästa dag också.

   Heja dig som vågar!! Oavsett om du blir tröttare eller inte så har det tagit dig framåt. Stort steg! Håller alla tummar 💜 KRAM

   Gilla

  2. Malin: jag tycker att du är väldigt modig! Det är väl klart att du är rädd, det skulle jag också vara. De som säger att ”du kommer komma hem som en ny människa” vet ju inte bättre. Och det gör man väl inte när man inte har varit i detta helvete. Men på ett sätt har de ju rätt. Om än inte på det sätt som de menar. Du kommer ju att utmana dig själv och komma till nya insikter. Jag hoppas att du får en riktigt trevlig resa!!!

   Gillad av 1 person

   1. Åh bästa ni! Jag blir alldeles varm i hjärtat; vet knappt vad jag ska säga. Tack för era fina och peppade ord!!💕 Känner mig mycket lättare till mods😊 Inser nu att den gamla, prestations- och perfektionist-Malin varit på besök ett tag. ”Måste vara med på allt och klara yogan bra (gärna bäst) och ingen ska märka att jag är sjuk”-Malin. Syftet med resan är att våga åka, våga lyssna på mig själv och stå för det jag behöver inför främlingar. Jag tar verkligen med mig det här men kommer nog behöva läsa om era kommentarer några gånger på plats för att påminna mig!😊 Jag kan få ångest när jag vet att jag måste gå och handla (jag bor själv) så inte konstigt att det här är en stor grej. Efter er boost känner jag mig nästan lite stolt att jag ska göra det. Tusen tusen tack för det💜

    Gillad av 1 person

   2. Åh bra att du såg att hon kom på besök – henne ska du inte ta med på resan 😝 Resan är för DIN skull. En sak i taget. Lyssna på kroppen. Går du bara på ett enda yogapass på hela veckan är det helt fine. För då gjorde du vad kroppen sa.

    Haha jag får också ångest ibland när jag ska handla själv. Bära allt.. (bor med en arbetsnarkoman 😱). Igår hade jag megaångest över det och klickade hem hela skiten på Mathem 😬

    KRAM PÅ DIG!! Berätta gärna hur resan gick! Alla steg är ett steg på vägen. 🤗

    Gilla

   3. Haha Mathem rocks!😎
    Tusen tack för pepp och stöd, du anar inte vad betydelsefullt det är..❤ Ja, det ska jag, och det blir spännande att läsa om din Amsterdamresa sen 😊

    Gillad av 1 person

 4. Jag lovade ju att uppdatera hur resan gick, och nu har jag varit hemma igen i drygt två veckor😊🏖
  Resan gick så himla bra, den blev helt perfekt faktiskt 😀
  Jag som var rädd innan att jag utan mina rutiner här hemma skulle halka tillbaka i gamla prestationsmönster. Men hör och häpna – helt utan ansträngning var jag lugn, lyssnade på min kropp, vilade mycket och sa nej till allt som inte kändes bra – utan ett uns av ångest. Det bara funkade av sig självt! Tydligen är inte mina nya vanor och insikter helt beroende av rutiner, de verkar sitta djupare nu. Så otroligt glad över detta!
  Jag var med på 6 av 13 yogapass (gjorde några lugna på egen hand också), 5 av 7 middagar🙏
  Det var väldigt läkande att få sol, bad, god mat och bli servad med allt bestyr som tar så mycket energi här hemma. ☀🏖
  Jag trappade upp i arbetstid för några månader sedan men insåg under resan att jag pressar mig alldeles för mycket. Så nu ska jag gå ner i tid igen. Det känns faktiskt som ett framsteg! Jag är omtänksam mot mig själv och gör det jag mår bra av. Det är det viktigaste.

  Vad roligt att höra att du hade det så bra i Amsterdam! Ska bli kul att läsa mer när du får ork att berätta. Det har tagit mig två veckor att komma i hyfsad fas igen efter resan, så förstår verkligen att du är trött nu.
  Ta hand om dig, tack för att du läst min berättelse om resan😊

  Gilla

  1. Tack för att du berättade!! Tänkte SÅ mycket på dig! Och så bra att du ska gå ner i arb tid, där påminde du mig om hur viktigt det är att gå långsamt fram… Tack för att du delade!! Blev så inspirerad av din yogaresa! 🙏 KRAM

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s