Resa med utmattning som närmaste ledsagare 

På lördag morgon, tidigare än vad som egentligen borde vara en laglig avgångstid för något flygplan överhuvudtaget, ska vi flyga till Grekland. Till Thassos närmare bestämt. Två njutiga veckor ska vi spendera där och vältra oss i saltvatten och sol och värme och grekisk sallad och tzatziki. Alla komponenter för en lyckad semester. 

Och jag får ibland frågan här i bloggen angående resor och många är oroliga för sina planerade utsvävningar; hur ska det gå? Hur ska jag orka? Och jag kan bara säga; jag känner exakt samma rädsla som ni. Varenda gång. Hisnande känslor av att detta kommer aldrig att gå, blandat med förväntan och längtan. Och ändå tar den ju alltid över till sist, förväntan. För så härligt det är att resa om man har möjlighet. Solen och värmen och vattnet gör fantastisk gott för kroppen. Om man väl kommer på plats och så vidare såklart. För vägen dit är ju en bergsbestigning utan dess like. 

Här har jag skrivit en sammanfattning kring mina tankar kring att resa med utmattningssyndrom och utmattningsdepression. Det inlägget skrevs för cirka ett och ett halvt år sedan men jag tycker ändå att jag fångade essensen i tankarna då, och framförallt sammanfattade hur olika mina efterföljande reaktioner har blivit på resorna, allt beroende av vad jag gjort och var i min process jag har befunnit mig. Viktig poäng från den texten är bland annat: gör inget som hindrar ditt tillfrisknande eller förvärrar läkningsprocessen. Tvärtom ska det hjälpa dig på traven. En kort dipp efter en resa tror jag dock är helt normalt för att man sedan ska blir starkare och orka mer. För nästa gång klarar du antagligen ytterligare litegrann. 

Jag och min läkare har pratat många gånger om hur jag ska tänka inför resorna. Det har blivit några stycken men ändå tycker jag att en påminnelse alltid är bra så att jag inte tappar bort viktiga huvudpunkter att förhålla mig till. Nedan är de saker han varenda gång påminner mig om, samlade i en lista. 

Tips för resor under en utmattningsdepression eller utmattningssyndrom:

 • Välj ett resmål efter ditt sjukläge. Vad passar dig just nu? Lata dagar i solen? Några dagar i en stad? Temperatur, tidsskillnader och tempo. Tänk igenom vad som gör dig trött och undvik att ha för mycket av det.
 • Ta extremt lugna dagar dagarna innan avresa. Ladda energi.
 • Gör det enkelt! Krångla inte till något överhuvudtaget! Ta taxi till flygplatsen, inte krångla med bussar eller tåg, och ta det lugnt efter incheckningen. Inte stirra omkring eller stirra upp sig över massor av folk runtomkring. Boka transfer till hotellet.
 • Ta en sak i taget. Jag har hela tiden försökt tänka på bara ett steg te.x: ta mig till Arlanda, inte bekymra mig för flygresan. När jag väl är på Arlanda försöker jag vara närvarande i det, inte tänka på flyget. Väl på flyget är jag där och tänker inte på hur det blir när vi kommer fram osv. Ett steg i taget. Annars blir bara resan helt övermäktig.
 • Välj ett hotell med bra restaurang och pool. Detta var viktigt för mig för jag orkade inte vara iväg varje dag och varannan kväll åt jag ensam på hotellet och gjorde yoga själv, allt för att inte läcka ut för mycket energi.
 • Ha med öronproppar (hellooooo….) eller noise cancelling hörlurar. På flyget kan det vara skrikiga barn eller stimmigt och på restauranger kan det vara högljutt. Undvik i största möjliga utsträckning alla miljöer som är ljudliga, men om du hamnar där kan öronproppar verkligen hjälpa (ja, jag har suttit X antal middagar och ätit med mina skrikrosa öronproppar instoppade i öronen…).
 • Försök fördela din energi under dagarna och under veckan. Ska du med ut och äta på kvällen måste du kanske vila på hotellet hela dagen? Gör det då. Vill du med till en strand på dagen? Då kanske du bör stanna hemma ensam på kvällen och äta på hotellet och bara ta det lugnt. Jag försökte hela tiden balansera dagarna och fördela ut aktiviteterna och se till att ha en hel del ensamtid i tystnad. Det är också semester!
 • Glöm inte att kolla med din läkare att du kan åka. Viktigt! Tillsammans avgör ni vad som passar dig och att det inte försämrar din utmattningsdepression.
 • Kolla på Försäkringskassans hemsida att/vart du kan åka. De har vissa restriktioner och jag har kollat upp innan vilka länder man kan besöka och om det behövs sjukintyg. Och om du arbetstränar måste du få ledigt från Försäkringskassan såklart. Ring din handläggare i så fall. 

Det viktigaste tipset av alla är: DEN ENKLA VÄGEN. Välj alltid den enkla vägen. Taxi dit det går (inom någorlunda rimligt pris såklart), se till att ha nära till det du behöver, mat i närheten om du måste vila en hel dag ensam på rummet. Ja allt som gör att du känner att resan ändå kan bli så smidig som möjligt och att du känner dig så trygg som möjligt i den nya miljön. 

Men framförallt; NJUT. Fy fasen vad man ska njuta. Så många dagar i mörkt rum och gråtandes i fosterställning och smärtor. Njut av en stund i solen och tänk på framsteget att du ens kunde åka på semster. Bara att ta sig iväg är så ofattbart stort. 

Annons

8 reaktioner på ”Resa med utmattning som närmaste ledsagare 

 1. Tack för alla restips❤❤❤
  Ska tänka på det där med extra vila innan.Har gjort några kortare resor under denna utmattning och hamnar i panikkänslor och stress när det är dags att börja planera, packa och försöka ha energin att orka komma iväg.
  På något sätt har jag känt mig tryggare hemma under denna tid men det gäller ju också att vidga denna trygghetszon.Drt har varit så jobbigt att hamna i krascher då man utmanat, pressat sig själv lite och hjärnan reagerar kraftigt på för många sinnesintryck.
  Har så väldigt svårt att energibalansera ibland.
  Det ”gamla jaget” tar gärna över om man inte är noga med att lyssna på kroppens signaler.
  Hoppas du får en alldeles fantastisk resa med mycket vila och fina upplevelser i nuet.
  Var rädd om dig.❤❤❤
  Kram från
  Annica

  Gilla

 2. Jag hoppas att du & Stoffe får en alldeles fantastisk semester! Thassos är jättefint! Vi var på Golden Beach förra året. Är det dit ni ska också? Klokt av dig att ”dra dig tillbaka” när kroppen säger ifrån. Jag var hemma i onsdags pga extrem trötthet samt den där eviga värken i kroppen. (Jobbar mån, ons & fre). Jag blev lite stolt att jag lyssnade på kroppens signaler. Men nu sitter jag på t-banan på väg till jobbet. Jag känner mest; var det här en sån bra ide’?!? Dvs jag har kört över alla signaler som säger att jag borde ha stannat hemma…
  Ta hand om dig och njut av din välförtjänta semester!
  Kram 💜💙💜

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s