Pittas energi

Kanske ska vi fortsätta lite på temat kring ayurveda? För balansens skull? 

Som jag nämnde igår så är jag dominerad av pitta med inslag av vata. Ofta har man ett fördelsedominant element (ibland flera) och sedan spelar andra faktorer in såsom ålder, årstid, tid på dygnet och eventuella obalanser. Allt detta tillsammans brukar göra att det finns ett tydligt dominant element och ett underdominant element; för mig är alltså detta pitta och vata. Under min utmattningsdepression har min kraftiga obalans i mitt födelsedominanta element, pitta, gjort att jag även fått obalanser i kapha och det är däri min depression har legat lixom tröttheten och tyngden i kroppen. Ångesten kom från obalans i vata. Kapha är tung, stabil, och lite saktare i takten är pitta och vata. 

Hursomhelst. Min pittadominans gör att jag har väldigt hög energi och då särskilt under pittas starkaste timmar mellan 10-14 på dagen. Då kan jag glömma allt; mat, vila, struktur… Plötsligt går jag helt på flow. Efter 14 dör energin ut och jag måste ta igen mig. Just dessa energirus trodde jag ett tag faktiskt var ett stort problem men jag har insett att jag kan ha det så under en begränsad tid, sen måste jag fylla på med betydligt lugnare aktiviteter för att balansera ut. För mig har lösningen blivit: vila efter lunch. Det fungerar toppen och är väldigt bra för just pittadominerade personer. Alltid vila efter maten. Låta matsmältningen göra sin grej och samla ihop tankarna igen. 

Just det! Behöver jag säga att min hy varit ett stort problem under alla år? Huden och de flesta hudåkommor tillhör pitta. För att minska min acne har jag alltså behövt (förutom vegetarisk kost) tillföra mycket kokosolja och lena, lugna smaker. Det lugnar ned huden och minskar risken för inflammation. 

Framåt kommer jag behöva tänka på det här med min energinivå. Det är okej att ha energiska timmar men om min energi blir för långvarig på ett jobb kommer det att bränna sönder kroppen. Och så kommer jag bli utbränd igen. Därför blir det så extremt viktigt att ta igen med vila och yoga, meditation och promader. Och att inte ryckas med i samhällets fart; samhället idag är ju tydligt pitta-premierat där allt ska gå fort och vara snabbt och eldigt, men för en pittadominerad person gäller det att se upp här. Bara för att det är kul på kort sikt är det inte alls bra på lång sikt. Viktigt att ha det i åtanke.

Tips om du känner igen dig i pitta och behöver balansera din energi:

  • Utnyttja din energi på morgonen; gå upp tidigt och gå till sängs tidigt så du för tillräckligt med sömn
  • Utför lugn träning såsom yoga, promenader eller simning (vatten är det bästa elementet för pitta)
  • Drick mycket vatten för att hålla elden i schack
  • Sov 20-30 minuter efter lunch 
  • Hoppa aldrig över en måltid
  • Ät lugnande och svalkande mat
  • Är gärna söta, mogna frukter
  • Kokosolja är den perfekta fettkällan

Undvik

  • Kryddig och stark mat samt sur mat
  • Hetsig, snabb träning 

Annons

En reaktion på ”Pittas energi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s