Vatas kreativitet

Ni verkar vara fler som känner igen er i rastlösheten, eller kreativiteten. Det är alltid skönt att veta att man inte är ensam. 

Ett av mina intressen är läran om Ayurveda, den indiska hälsoläran. Urgammal. I den finns det tre doshor/kroppstyper: pitta, vata och kapha. Jag är definitivt pittadomimerad (eldig energi) men har också inslag av vata och därigenom kreativitet. Det är vata som står för lättheten, luften, kreativiteten och därigenom oron. Det är ganska vanligt att man vaknar någon gång mellan 02-06 på natten, vata-tid på dygnet, och just då verkar lixom alla ens bekymmer (eller icke-bekymmer) vara världsbekymmer. Så stora att man vill ringa Fredrik Reinfeldt eller Barack Obama och fråga om råd. Men så är ju inte verkligheten, det är bara i ens huvud. Och i tiden. Och i elementets natur. 

Oron och kreativiteten hänger tätt, tätt samman. Utan den ena existerar inte den andra. Det är därför man ofta hör att konstnärer har mycket ångest; inte en klyscha. Det är den skapande, flyktiga naturen som också skapar ångest eftersom elementet inte har någon stabilitet. Ingen tyngd. Självklart blir man orolig om kroppen och huvudet flyger omkring, skapar, hoppar från tanke till tanke. Det blir ju oroligt värre. 

Dagar när jag är väldigt kreativ, när skapandet och idéerna aldrig verkar ta slut och jag har impulsen att hoppa runt i både tankar och aktiviteter – då är också oron som värst. Ibland kommer den efteråt som ett släpande tåg. Kanske på natten när jag vaknar och huvudet spinner. Men det är okej. Det är ju jag! Jag måste bara försöka se till att blanda upp min kreativitet med stillhet och med tyngd dagen efter. Det kan vara mer meditation, yoga, promenera i naturen i lugn takt, äta varm mat som håller kroppen lugn. Sånt vi egentligen faktiskt vet inom oss men som samhällets struktur har en tendens att sudda bort åt oss. Göra oss omyndiga i vår egen hälsa. 

Externa faktorer ropar ofta ut vad som är bra och dåligt, hur man löser obalanser genom företags produkter… Men nej. Vi kan detta själva. Lyssnar vi inåt finns faktiskt alla svaren där. Är man orolig vill man äta varm mat. Är man eldig med mycket energi vet man inombords att lugn rörelse är bättre än att svettas och spä på elementets eld. Är man lugn och tung i energin behöver man mer rörelse och aktivitet. Sånt känns i kroppen. 

Så; en balanserad vata är kreativ, lätt, flyktig och skapande. Detta kan lätt slå över i en obalans av oro och ångest, särskilt om man inte ser till att tillföra grundande substanser till sig själv under vatas timmar på dygnet och genom att äta varm, lugn mat som grundar kroppen. 

Känner du igen dig i vata? Testa att äta mycket av:

 • Varm, lagad mat ofta men i små mängder
 • Allt som växer på marknivå (grundande)
 • Banan, färska dadlar, färska fikon, mango, ananas, apelsin, jordgubbar, hallon, plommon, körsbär, grapefrukt, citron, lime, blåbär
 • Fetter: ghee, smör, mandelolja, olivolja, sesamolja, jordnötsolja, linfröolja, avocadoolja
 • Bönsorter är gasbildande och måste tillagas med kryddor (använd helst mungbönor)
 • Mejeriprodukter är bra för matsmältningen hos vatadominanta
 • Alla sorters nötter och frön (lite i taget)
 • Couscous, quinoa, vete, bulgur, kokt havre, brunt ris och basmatiris
 • Kryddor: vitlök, ingefära, koriander, oregano, kardemumma, muskot, blockhornsklöver, saffran, lagerblad, kummin, svartpeppar, mynta, dill, senap, cayennepeppar, timjan, fänkål, basilika, kanel, pepparrot
 • Varmt örtte med kanel och ingefära är bra för vata
 • Om svårt att sova: en kopp mjölk som kokas med lika del vatten och kryddad med kardemumma och saffran

Undvik:

 • Råa grönsaker (om det inte är jättevarmt ute)
 • All typ av snabbmat och bearbetad mat 
 • Svamp
 • Tranbär, melon, råa äpplen, päron, torkad frukt (uttorkande)

Annons

6 reaktioner på ”Vatas kreativitet

 1. Tycker att det här är så otroligt intressant! Jag har läst mycket kinesisk medicin när jag pluggade på universitetet och det är spännande att se på hälsa ur ett helt annat perspektiv än det vi är vana vid. För det stämmer ofta bra, det är bara ett annat tänk! Har en bok om yoga som tar upp lite om ayurveda. Ska läsa på lite mer tror jag :))

  Gillad av 1 person

  1. Ja vad spännande med kinesisk medicin, vet inte mycket om det men kanske är det akupunktur och sånt? Är nyfiken på det mesta inom hälsa så det låter spännande! Ja läs om ayurveda, det hänger ihop med yogan! Och visst är det spännande, att se det med andra ögon… Och det där med att vi ju egentligen vet vad som är hälsa för oss.. Deg är bara så mycket enklare att lyssna på någon annan och slippa ta ansvar 🙂 KRAM

   Gilla

 2. Vad spännande det verkar. Jag har liksom avfärdat detta som lite hittepå, som astrologi, man väljer det som stämmer och resten bortser man ifrån. Men ju mer du beskriver desto mer tveksam blir jag. Det verkar ju stämma väldigt bra. Både med personlighetstyper, kost, vad man mår bra av osv… Blir verkligen nyfiken på att läsa på mer! (Men den vetenskapliga delen i mig är inte övertygad ännu… Sorry!😉)

  Linnea, vad läste du på universitetet som handlade om kinesisk medicin? Eller heter kurserna så?!

  Gillad av 1 person

  1. Ja alltså detta är så spännande! Jag var inte heller övertygad först men nu nästa jag läst detta i massor av år och verkligen provat kan jag säga: jag tror nästan mer på detta än på västerländsk läkekonst! Det är så häftigt vad kroppen säger till oss, alla svar som finns där. Sen är det klart att vi behöver medicin ibland om vi är sjuka (daaaah… Så självklart!) men man kan ofta se att obalansen skapades i något av ens element och även däri finns lösningen. Det är så gammalt, i Indien är ju detta en praktik som utövas precis som våra läkare. Magic 💫 Eller bara sunt förnuft?! 😉

   Gilla

  2. Jag läste (något ironiskt i efterhand) till spakonsulent och en hel del kurser var i just Tcm, traditionell kinesisk medicin. Vi läste om kostläran (bästa synen på mat och ätande jag stött på) massage som baseras på samma system som används vid akupunktur/akupresur osv, vi tränade tai chi och Qi gong utöver ren teori i Tcm. Synen har ju varit att läkaren får betalt så länge patienten är frisk, när någon blir sjuk har läkarens arbete brustit 🙂 långsiktighet och förebyggande. Tror att vår västerländska medicin skulle må bra av ex detta och liknande som ett komplement. Vår sjukvård kan uppenbarligen inte lösa allt, så varför inte samarbeta 🙂

   Gillad av 1 person

   1. Ah spakonsulent, häftigt! Jag vet inte vad du jobbar med men jag har inte fått bilden av att det är detta utan mer något kontorsaktigt? Men du har alltså detta som bakgrund? Så spännande! Jag ty mer också att Ayurveda, precis som tcm verkar det som, har ett helhetsgrepp kring hälsa som saknas i västerländsk medicin. Det är något jag har lärt mig på den här resan om inte annat… Läkare pratar om att äta enligt ”kostcirkeln” utan övriga restriktioner men jag märker att ju mer jag lär mig om hur just jag ska äta desto bättre är det för min kropp. Tror också på samarbete här – båda behövs men patienter måste också få veta hur de själva kan förebygga sjukdom genom mat och levnadssätt.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s