2016

Imorgon är sista dagen på det här året. Jag skrev ett inlägg vid förra året precis den här tiden och det känns hur tungt jag tyckte det var i texten. Sorgen över allt som skett och insikten om att jag inte alls var färdig i min resa. Inför det här årssiftet känner jag mig så mycket mer lätt till sinnes. Och jag har verkligen hunnit vara tacksam. 

Jag lånade en lista för att sammanfatta lite tankar från 2016. Listan i original hittade jag inne hos Wilda på reaktionista.se. Sen ändrade jag om lite och la till ett par frågor som jag hittade på en annan lista och tog bort någon och sådär. Ja ni förstår. Aldrig enligt mallen såklart. 

Vad mådde du bra av 2016?

Livet i stort. Närheten jag känt till mig själv. All ledig tid med Stoffe. Mina vänner. Tid med familjen. Alla stunder på yogamattan. Meditationen. Kristallernas kraft. Solen. Resorna. Esther. Böckerna. Texter. Poddar. Musik. Naturen. 


Vad har du sörjt 2016?

Att det känns som att åren när jag hade tänkt att jag skulle satsa på karriären, eventuellt bli gravid, förlova mig… dom åren har gått åt till min utmattning. Allt blir uppskjutet. Nu bryr jag mig förvisso mindre om den delen som är karriär men desto mer om familjen. Det är en sorg att känna att kroppen just nu inte orkar en graviditet. Men jag jobbar på det. Vidare. Acceptans. En dag så. En stund i taget. 

En sorg är också en relation jag och en vän avslutade i 2015. Beslutet var utan tvekan rätt men ändå gör det ont. Smärtar och skär i bröstet av saknaden. Tvivlet. Det sörjer jag fortfarande. 

Testade du något nytt?

Att välja en osäker väg genom att avsluta anställningen på mitt jobb jag hade när jag gick in i väggen. Det var nytt för mig. Att våga välja frihet före trygghet. 

Vad la du mest tid på?

Vila och sova! Laga mat, fixa hemma, kolla på serier och promenader. 

En mobilanteckning från i år


Min mobil innehåller mängder av anteckningar. Texter jag skrivit, texter andra skrivit, påminnelser, minnen, bilder jag klistrat in i sammanhang… en av dem är texten ovan som Rachel Brathen har skrivit. Hon är oftast citerad i min telefon. Helt klart. Jag hittade också en bild jag klistrat in i en anteckning tilllsammans med texten jag publicerade igår. Och jag älskar den bilden på så många sätt. 


Bästa TV-serien under året? 

Oj jag kan aldrig välja bara en. Jag har sett så många bra serier i år. Skam, The OA, The Affair, The Killing, Broadchurch, Marcella, The Crown, Follow The Money, Dicte, sista säsongen någonsin av Downton Abbey… vilket år för serier. 

Bästa bokupplevelsen under året? 

I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv av Tom Malmquist och Allt jag inte minns av Jonas Hassen Khemiri. 

Vem vill du tacka och varför?

Universum för den dagliga guidningen. För livet och kärleken. Vad är du stolt över när du ser tillbaka på året?

Resan jag gjort i mig själv. Jag har klarat det helt på egen hand. Att utvecklas som person så pass mycket att jag känner mig som född på nytt. Utan filter. Utan lager av skydd. Det har gjort mig så otroligt känslosam och emotionell men mest av allt så stark. Så ärlig. Så rak mot mig själv. 

Vem saknade du?

Min mamma såklart. Hon fattas mig varje dag. Att inte kunna ta stöd av henne i allt det här har varit tufft. Samtidigt så har min pappa spelat rollen för dem båda och jag vet att mamma hade varit så stolt över honom. Och över mig. 

Vilka lärdomar tar du med dig från 2016?

Att jag duger perfekt precis som jag är när jag bara är mig själv. 

Hur har du utvecklats under året?

På alla sätt. Jag har gjort en helt enorm resa i mig själv under året och resan inåt kan jag med säkerhet säga att det är stort. Enormt stort. Jag är numera närvarande, tacksam, direkt i min kommunikation, öppen för olikheter, tydlig i vad jag vill, vågar sätta gränser, handlös i min kärlek till Stoffe, familj och vänner och jag är helt utan lager. Allt som jag ger är avskalat och sant. 

Bästa upptäckten inom skönhetsvård

Shu Uemuras hårprodukter. Jag. Är. Mållös. Mitt hår har blivit så starkt och kvaliteten har förbättrats avsevärt sedan jag började använda Shu Uemura i somras. 


Vad inspirerade dig 2016?

Kvinnor på sociala medier. Kraften i sociala medier. Kvinnor som vågar gå sin egen väg. Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg från Ångestpodden. Isabella Löwengrip. Rachel Brathen. Hannah Widell. Min vän Emma. Johanna Kajson. Kelly Lawson. Och såklart Shay Peretz. Altough he’s a man. Alla personer som har ett djup och har kontakt med sina känslor. Personer som vågar gå sin egen väg. Naturen. 

Och min vän Isabel som alltid inspirerar mig till att våga låta min spirituella och sensitiva sida blomstra. Att våga ge mig hän åt nuet. 

Bästa besluten 2016?

Att avsluta min anställning. Så läskigt och stort. Men så bra. Häftigt. Jag är stolt över mig själv varenda dag. 

Att köpa ett svindyrt årsmedlemskap på Yogayama. Det har varit värt varenda krona. Yogan har hjälpt mig mycket och lärarna på Yogayama minst lika mycket därtill. Deras råd och kloka inputs har drivit mig framåt. Inspirerat mig till att utveckla mig själv och till att inse att en utmattningsdepression är en tillgång. Den har givit mig så mycket mer än vad den har tagit ifrån mig. 

Hur tog du hand om dig själv?

På en miljon olika sätt. Det är det enda jag gör känns det som. Varenda dag för jag händerna samman, tummarna vilandes mot tredje ögat och påminner mig själv om att alltid ta hand om mig själv. Att i alla situationer välja att må bra. Det gör mig stark när det uppkommer situationer där jag annars skulle ryckts med av en virvel av extern energi. Eller gjort ett destruktivt val. Istället står jag stark i att våga säga nej till saker som inte gynnar min hälsa på minst ett sätt. 

Vad vill du göra om 2017?

Det sägs att man inte kan stiga ner i samma flod två gånger. Och det tänker jag även på i livet. Därför vill jag inte tänka att jag ska göra om något. Ska jag göra något igen har saker i livet förändrats som gör att jag kommer uppleva det annorlunda den andra gången. Varken bättre eller sämre. Bara annorlunda. Så det blir inget göra om. Det blir göra nytt. 

Vad vill du fokusera på under 2017? 

Jag vill jobba med att vara närvarande. Eller fortsätta jobba med det snarare. Jag har en tendens att låta oro över saker (att jag ska bli för trött, att kroppen ska säga nej, att jag är påväg att bli sämre igen… inga småsaker alltså utan snarare saker som har med min hälsa att göra) äta upp mycket energi. Det handlar uteslutande om att jag fastnar i saker som hänt eller saker som skulle kunna hända. Alltså är jag inte i nuet när jag oroar mig över sådant. Det kommer jag jobba vidare med under 2017. 

Jag skulle också vilja fördjupa mig inom meditation. Avsätta mer tid och energi åt meditation. Och att våga gå djupare i meditationen. Jag har en tendens att bli rädd vid den första porten jag kliver igenom eftersom det ofta framkallar väldigt starka, ledsna känslor hos mig. Men jag måste ta mig förbi det för att nyttja meditationen fullt ut. Det får bli en sån grej som jag utvecklar under 2017. Tystnaden och resan inåt är så mäktig och jag har bara sett början än så länge. 

Annons

2 reaktioner på ”2016

  1. Så häftigt att läsa och wow vad jag känner igen mig mycket. Jag har också förändrat mig och mitt liv enormt det senaste året eller ja, under de senaste två kanske. Spännande att läsa om någon annan som också gjort en så omvälvande resa. Jag vill gärna läsa mer här när jag har landat i det nya året. Jag valde förresten ordet NÄRVARO som ledord i år innan jag ens läste detta. Vilket sammanträffande!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s