Våra grönsaker skördas

I våras satte ju jag en massa olika grönsaker och dessa har jag vårdat, vattnat, solat, pysslat om och givit så mycket kärlek sedan dess. Ja, alltså egentligen behöver man ju mest vattna och sådär men jag tycker det är löjligt kul med odlingen så jag njuter av att pilla med växterna. Inget måste. Bara självterapi. 

Hursomhelst så har jag rapporterat under våren om hur det går men så kom jag på att jag lixom missat det på senaste tiden; så jag höll på att glömma att visa hur det gick! Ojojohoh! Men det går superduperbra. Allt växer och skördas och växer ännu mer och skördas ytterligare gånger osv. Det känns som ren lyx varje dag när vi hämtar våra egna grönsaker på vår balkong och de är sådär solvarma och underbart goda. 

Sedan i slutet av maj/början av juni har våra två gurkplantor försett oss med ca fem nya gurkor i veckan. Alltså helt självförsörjande – vi har inte handlat en endaste gurka i affären sedan dess. Nu verkar gurkorna snart vara färdigblommade och den senaste veckan har det bara kommit ca 1-2 gurkor i veckan. Sluttampen på dem alltså. 

Våra zucchini (två plantor) satte jag ju senare och dessa är rysligt snabbväxande. På ett par, tre veckor var fröerna stora buskiga växter och ytterligare någon vecka senare började mini-zucchinis titta fram. Nu skördar vi dessa vartefter och de levererar färdiga zucchinis ca två st i veckan. Nu när vi åkte till Grisslehamn glömde jag skörda dem som hängde och två dagar senare när vi kom hem var de stora som basebollträn! Nu blir det till att göra goda grytor med zucchini i ikväll alltså 🙂 

Vi har också fyra (!) stora tomatplantor / träd som är fulla av gröna tomater i klasar. Dessa är inte färdiga än men kommer nog vara inom ett par veckor för de är stoooora men alltså fortfarande lite väl gröna. Tomatplantor blir helt extremt stora, något jag inte alls var beredd på så de tar upp lite väl stor plats på vår balkong (enligt Stoffe) / helt lagom stor plats på vår balkong (enligt mig). Det ska bli gott att kunna äta våra egna tomater i mängder nu när jag ser hur mycket tomater varje planta leverererar; väl värt allt pysslande sedan i våras! 

Jag sådde också två olika sorters chili: en jalapeno och en starkare, tunnare variant. Jag satte fyra totalt och alla dessa blommar för fullt och det växer massor av chilisar! Chili är ju en så vacker planta med sina gröna blad, trädliknande form och vita blommor som sen blir gröna frukter som dinglar. Fint. Även dessa skördas vartefter vi använder dem i maten och i slutet av säsongen brukar jag torka de sista och spara över vintern att använda till matlagning. 

Förutom växterna ovan har vi kryddor av alla dess slag, mynta, pillerfikus, olivträd, tre avocadoplantor, physalis, apelsin och fikonträd. Alla dessa doftar helt ljuvligt och jag kommer för alltid minnas doften av sommar på vår balkong i Hammarby Sjöstad. 

Annons

6 reaktioner på ”Våra grönsaker skördas

 1. Alltså wow vad du är duktig!!
  Jag och Maja har sått körsbärstomater och jag e så himla glad att de ens blommar o det har kommit någon enstaka mini grön tomatis 😆
  Men alltså gurkor! Coolt!

  Gillad av 1 person

  1. Haha jaaa alltså det är ju så roligt att odla – hade ingen aning om hur kul det faktiskt är! Belöningen är också god 😜 Ni kommer säkert få fina tomater, de tar bara lite tid! KRAAAM!

   Gilla

   1. Ja det tar visst tid och tålamod är inte en 5 årings bästa egenskap haha, inte när det gäller min 5 åring iallafall. Men mamman får försöka rädda plantorna så får hon glädjen att skörda sen ♡ Nästa år ska vi också försöka med gurkor tror jag. Kramisar 😘😘

    Gillad av 1 person

   2. Nä vem har egentligen tålamod? Och absolut inte när man är så liten, då orkar man väl knappt vänta på att krasse ska växa upp i typ fem dagar? Gurkor är topp, växer snabbt! Kramis fina Linda 😘😘😘

    Gilla

  1. Ja läser om framstegen i din blogg, ni har ju majs och grejer också! Det ÄR sån extrem lyx att kunna plocka sina egna grönsaker, så värt allt jobb för själen njuter och det känns så nyttigt med saker som enbart är uppväxta på sol och vatten. Helt magiskt.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s