Så frukter från kärnor hemma

Det här med växter alltså. Det gör mig så lycklig. Jag kan hålla på i timmar och plantera, planera om, så saker, pilla med alla blommor, vattna, ge näring… Det har vuxit sig så starkt inom mig och blivit ett av mina stora intressen. Kanske bara just nu när jag verkligen behöver det, kanske bestående. Det spelar egentligen ingen roll för just nu behöver jag verkligen detta. 

 
Idag har jag pillat med alla grönsaker och grejer här ute på balkongen. Det är rena sommarvärmen och faktiskt så går jag runt i shorts (!) just i detta nu. Hursomhelst så har jag i alla fall planterat om mina tomatplantor som växer sig större och större, och dessutom satt kärnor från grapefrukt och physalis som jag hoppas ska ta sig. Det är kul att testa vad man kan odla från sånt man har hemma: avocado, tomater, citrusfrukter mm. Det mesta verkar gå även om det kräver lite mer tålamod såklart än att typ sätta färdiga frön från butiken.
 
Nedan syns gurka (de två översta) och tomat (den nedre bilden). 
 
 
 

 

Med både physalisen och grapefrukten tog jag bara små klyftor av frukterna (hade hemma sen frukosten) och satte ner ett par små klyftor i fuktad jord. På med plastfolie över och gör små lufthål med en gaffel. Sen: tålamod! 
 
Avocado gjorde jag på liknande sätt med för några veckor sedan. Jag tog avocadokärnor från mogen avocado, skar med en kniv ca 1/2 cm djup skåra både på toppen och botten av kärnan. Satte ner den till 2/3 i jord med ”pluppen” nedåt. 1/3 är alltså ovan jord. Sen vattna och håll hela tiden fuktigt och vänta, vänta, vänta. Nu har det i alla fall börjat gro och det börjar komma en grön grodd ur kärnorna. Tips: man måste ha två av avocado för att de ska kunna befrukta varandra och bli frukt på träden. Jag tog fyra så jag hade marginal ifall några inte skulle ta sig. Såhär ser avocadon ut nu:
 
 
Ser ni grodden? Under är det typ en lång rot (?) som stabiliserar det som alltså kommer bli ett jättefint träd. Avocado är en väldigt vacker växt så jag kan tänka mig att bara ha den för att den är så fin.
 
 

Här är lite blommor på vår balkong dessutom några av grönsakerna jag planterat. Vi har typ som en del av balkongen som går ut som en smal trampolin (det ni ser på övre bilden) för det är ett burspråk i vår lägenhet precis där. Andra änden av balkongen är mer fyrkantig och där har vi soffgrupp och fåtölj och sånt så vi kan sitta/ligga och slappa i solen. Ovanligt med så stor balkong i Stockholm men vi bor i ett nybyggt hus i funkisstil så den lyxen lixom ingick i konceptet. Kul tycker jag nu eftersom jag spenderar väldigt mycket tid ute på vår lilla oas. 

 
Ni väntas lunchbestyr och lite snickesnack med grannen som också njuter av fina vädret härute. 
Annons

2 reaktioner på ”Så frukter från kärnor hemma

  1. Åh vilken härlig balkong. Våra är inte stor alls. Kul att du skriver om odling, jag har ett inlägg på gång om det också 🙂 Det är verkligen så givande att köra ner fingrarna i jorden och få saker att leva och växa. Häftigt och rogivande på samma gång. Har inte lyckats med avocado än, men ska göra ett par försök till innan jag ger upp helt. 😀

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s