Kostens påverkan under utbrändhet

Sedan jag gick in i väggen har jag varit ganska manisk med att få i mig bra näring. Jag hade nog faktiskt inte insett innan hur mycket vi kan påverka hur vi mår bara genom att äta mat som kroppen får bra energi av. Vi har alltid ätit ganska hälsosamt hemma hos oss, alltså hos mig och Stoffe. Även när jag var liten åt vi bra, hemlagad mat. Alltid. Men nu det senaste året har jag verkligen insett att det är väldigt stor skillnad på bra, hemlagad mat och mat som på riktigt gör att kroppen får  sig så mycket nyttigt att den strålar
Så, det första jag gjorde när jag blev utbränd var att bli nästan-vegetarian. Japp, ni läste rätt. Bara ett par veckor efter kraschen bestämde jag mig för att äta mer/nästan bara vegetariskt. Jag visste att jag var tvungen att ändra massor av saker och just detta låg ganska nära till hands för jag har altid gillat vegetarisk mat, bara varit lite för lat för att orka tänka och planera det varje dag och vecka. Och det kändes verkligen så bra. Jag fick direkt mer energi och viljan att bli helt vegetarian trängde sig närmare och närmare. 
I oktober 2015 bestämde jag mig efter att ha sett dokumentären Cowspiracy (som så många andra…) att aldrig mer äta djur. Nope. Finito. Totale. Så bra det känns! Sedan jag slutade äta kött, fisk och skaldjur har min kropp blivit så glad av varje måltid jag äter. Det är helt slut med däst matkoma nu; snarare känner jag att jag får mycket energi efter maten och blir lagom mätt. Jag hade problem med min hy – big time! – under så många år och under sensommaren och hösten eskalerade det totalt. Men bara ungefär 7-10 dagar efter mitt köttstopp så började det sakta men säkert försvinna. Och nu, efter 3-4 månader som vegetarian, så är min hy sååå himla fin! Den strålar verkligen. 
Men det viktigaste av allt är som sagt att jag mår så fantastiskt bra av det! Jag vet själv att om jag hade läst detta innan jag helt blev vego hade jag nog tänkt ungefär ”Jaja, en annan solskenshistoria” eller ”varför lägga till med massa förbud när livet är så kort?” men nu vet jag varför. För att man mår så fantastiskt bra och livet är for kort för att gå runt med grejer i kroppen som den inte mår bra av, man tappar så mycket energi. Så prova vettja! Testa en månad eller kanske 10 dagar till att böja med? Se hur du mår och utvärdera därefter om det känns som ett alternativ för dig. 
En av de första sakerna jag gjorde (som jag tidigare varit så skeptiskt mot och tänkt ungefär ”nördiga hälsofreaks” när jag hörde om) var att istället för att ta bort något från min frukost så la jag till en grön smoothie. Jag åt mina mackor som vanligt men startade innan med en grön smoothie; en Gröning som jag och Stoffe kallar dom. Och alltså så bra jag mår av det! Det tog några dagar att vänja sig vid smaken och konsistensen tyckte jag, speciellt på morgonen då jag är lite känslig och kan lätt må illa. Men när jag testat kanske 10 dagar så insåg jag att detta är en keeper. Vill. Aldrig. Sluta. I min morgonsmoothie har jag lite vad som finns till hands, men grönkål är oftast basen ihop med ett äpple, en apelsin, några valnötter, en matsked spirulinapulver havremjölk och eventuellt lime, ingefära eller dadlar beroende på vad jag är sugen på. En halv banan kan också slinka med ibland eller lite alfalfagroddar. 
Mitt första steg var alltså att lägga till denna i min kost och inte ta bort något annat. Nu äter jag oftast en smoothie till att börja med och sedan en macka och en kopp kaffe på morgonen. Kaffet kan ibland vara en te eller matchalatte också men jag gillar verkligen kaffet just på morgonen så en kopp om dagen får det ändå bli. Jag blir lite extra trött och segstartad av min antidepressiva medicin så jag behöver något för att kvickna till och starta igång dagen. 
Fler inlägg just om kost kommer. Det har blivit lite av ett intresse och numera längtar jag efter att få planera och handla maten och att laga goda vegorätter. Tänk vad saker kan förändras.  
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s