Matcha

Har lagt till en helt ny vana de senaste veckorna – matcha te. Innan drack jag oftast en kopp kaffe på morgonen men har aldrig varit jätteförtjust i det där energiruset man kan få av kaffe. Så upptäckte jag matcha – en ny värld! Matcha är en form av starkt grönt te, som ett pulver. Det har en uppiggande effekt (ungefär samma som kaffe) men innehåller också aminosyran L-theanin som har en avkopplande effekt. Jag upplever att man känner sig pigg och vaken, utan samma kick-effekt som av kaffe. Matcha är extremt rikt på antioxidanter och bara en tesked i teet ska ge lika mycket antioxidanter som en hel skål blåbär. Ja, alla förstår ju hur såld man blir. Tydligen började matcha användas av zenbuddhister som upptäckte att de kunde meditera i timmar på drycken. 

Hursomhelst så har den här illgröna drycken varit det bästa jag upptäckt på länge. Bortsett från att den är extremt hälsosam så är den fantastiskt god och gör att jag vaknar på ett skönt sätt på morgonen. Jag brukar ta en tesked matchapulver i en stor kopp och vispa tillsammans med lite kokt vatten. Enklast är nog en bambuvisp som traditionellt är det som används till matcha (jag köpte en sån) men det går kanske lika bra med en lattevisp eller liknande. När jag vispat tills jag inte ser några klumpar så fyller jag på med vatten till ungefär halva koppen. Sedan brukar jag använda uppvärmd kokosmjölk och fylla resten av koppen (mandelmjölk är också gott tycker jag) så det är ca 50-50 mjölk och vatten. Avslutningsvis så brukar jag ta i en tesked eller två med agavesirap. Hur mycket man vill ha av respektive vatten, matcha, mjölk och agave är en smaksak. Jag gillar det såhär men provade mig fram lite i början. Drick och njut! 
Om någon undrar över smaken så upplever jag att den är lixom lite ”algig” eller grön i smaken. Svårt att förklara. Den liknar inte så mycket annat i smak tycker jag utan man måste nog prova själv och skaffa sin egen uppfattning. Jag tycker i alla fall att den är galet god, speciellt som ovan med mjölk. 
Jag har köpt matcha på lite olika ställen och läst på lite om det och upplever att den bästa jag provat hittills kommer från Yuko Ono Sthlm. Hennes är ekologiskt och kommer i fina brukar. Dessutom när jag kollade runt lite på kartor och sånt så såg jag att vissa odlingar låg väldigt nära Fukoshima-området. Det är säkert ingen fara alls och de testas säkert innan de säljs men jag ville ändå ha ett matcha som kom en bra bit ifrån det området, så då hittade jag Yuko Onos fina sida. Hon verkar också så extremt kunnig och har sån passion i det hon gör, vilket gör att det känns kul att handla av henne! 
Enjoy your matcha! 

Annons

En reaktion på ”Matcha

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s