Så mycket ångest! 

Nä fy alltså. Är det inte det ena, så är det definitivt det andra. Så mycket har man ju lärt sig. De senaste dagarna har ångesten ilat runt i kroppen. Ingen direkt aning om varför. Inatt låg jag vaken, efter en kraschlandning igår kväll, och plötsligt var jag tillbaka till hur allt var innan kraschen. Ångest, likgiltighet, mörker. 

Troligtvis är det ju avsaknaden av mina mediciner som spökar. Det tog några veckor men nu visar hjärnan tydligt att den har ett fortsatt behov av stabilitet från medicinen. Vad tusan gör jag nu lixom? Har testat åtta SSRI men tål uppenbarligen inte en enda. Fick förslag på en ny. Men hur samlar jag modet att våga hoppa på igen? Kanske behövs det inget mod. Kanske finns det inget val. Bara att ta sig igenom. 

Måste fundera vidare på detta. 

Hamburgersemlor enligt tradition från Magnus Johansson. 

Annons

18 reaktioner på ”Så mycket ångest! 

 1. Stor kram till dig ❤. Ssri är inget lätt kapitel. Själv är jag också otroligt känslig för den sortens mediciner och har prövat många sorter. Det som fungerat bäst för mig är mirtazapin eller cymbalta. Ingen av dem är standard ssri utan snri tror jag det heter. Mirtazapin påverkar nattsömnen till det bättre. Har du prövat någon som inte är enbart ssri?

  Gillad av 1 person

  1. Tack ❤ Ja jag har provat Mirtazapin men gick upp så mycket i vikt av dom, typiskt! 🤓 Men tyckte också den var bra för sömnen. Dock aldrig Cymbalta? Kanske ska höra om den? Sist nämnde läkaren Voxra, men har aldrig hört om den heller. Har du testat den? Är så nervös. Och ångestfylld. Inget av det är ju direkt härligt 😬

   Gilla

   1. Jag har blivit en tjockis🙈 av mirtazapin men vad gör man? Cymbalta gick lätt att fasa in för min del, tyvärr fick jag ökade kolesterolvärden och fick sluta med den. För övrigt fungerade den bra. Voxra föreslog en läkare medan nästa avslog det. Om du börjar med Voxra får du gärna skriva om hur det fungerar.

    Gillad av 1 person

   2. Haha ja det är tydligen vanligt av den. Då är vi två 🤓 Jag åt en annan SNRI innan, Venlafaxin, men tålde inte den. Blev manisk. Sov inte en enda minut på en vecka – det var lite läskigt! Så vi tog bort den. Hade jag haft småbarn hade jag nog haft kvar den 😂 Skoja. Ja jag har hört dubbelt om Voxra, det är väl därför jag är lite skeptisk tror jag. Men kanske måste testa? Lovar att säga isf!

    Gilla

   3. Läste att det är vanligt att typ A personligheter har svårt att hitta en medicin som de tål.🙊🙈🙉 Funderar på om det är så att signalsubstanserna är annorlunda på typ A och därför mer känsliga för serotoninet. 🤔 Så typiskt mig att nörda in på vetenskapen.😂🤓

    Gillad av 1 person

   4. Haha älskar att du nördar ner i vetenskap! Är likadan. Ja men intressant!! Kanske är det så… inom indisk ayurvedisk lära är ju typ a-personer ofta Pitta dominerad. Så det tyder ju på att just typ A på många sätt skiljer sig från andra personlighetstyper. Kapha tex skulle sällan lida av ångest, mer troligt trötthet och tröghet (låter ganska najs för en ångestbenägen person…). Och antagligen behöver de en helt annan typ av antidepp om de blir utbrända. Så intressant med vetenskap och ännu mer intressant om man skulle kunna forska över gränser mellan öst och väst.

    Gilla

   5. Jag har testat både cymbalta och voxra (och fluoxetin innan det) Fick ganska många biverkningar av cymbaltan, blev mer trött bland annat även på lägsta dos och tyckte inte det släppte så jag slutade. Den är lik venlafaxin i teorin men i praktiken kan man ju reagera väldigt olika på läkemedel ur samma grupp. Voxra har jag tagit flera år nu, vågar inte riktigt sluta för att jag är rädd för att bli tröttare men vet inte om den har så stor effekt på pigghet på mig egentligen men en del har det. Har gjort ett par försök att minska men blivit mer nedstämd då så där verkar den ha effekt på mig i alla fall. Nackdelar kan vara ökad ångest och sämre sömn, en del känner sig speedade i alla fall i början. Överlag hjälper den nedstämdhet mer än ångest. Kan även ge en del magproblem typ illamående. Men minimal risk för viktuppgång. Och olik de andra så det kan ju hända att den ger dig mer effekt och mindre biverkningar. Hoppas ni hittar något som fungerar om du väljer att testa medicin.

    Gillad av 1 person

   6. Så sant att man reagerar olika även om de innehåller samma signalsubstans. Det har jag ju verkligen fått erfara. Och jag måste nog försöka komma ihåg det lite mer så jag inte blir rädd att testa. Man får lixom inte ge upp hoppet.

    Åh vad bra att höra att du tar Voxra! Du gav mig rejält med hopp nu. Det är den läkaren vill att jag ska byta till. Man blir väl ganska pigg för den innehåller dopamin och noradrenalin tror jag, men kanske är det serotonin jag får huvudvärken / hjärntröttheten av så då slipper jag den kanske? Tack för att du delade detta för nu ska jag nog våga prova!

    Gilla

   7. Mizarpinen har jag förstått kan ge väldig vikt ökning. Har hör mycket gott om Voxra. Bland annat vet jag att frk duktig har ätit den och fått god effekt. Kanske höra med henne i ett PM? Intressant det här att dem mäter dina halter, visste jag inte ens var möjligt??!!

    Gillad av 1 person

   8. Ah intressant! Tack för tipset!! Ja de mäter min nedbrytningstakt för mediciner. Jag bryter ner ungefär med 1/4 av ”normal” takt så jag behöver extreeeemt lite medicin för att få ut full effekt. Men det gör också att jag ör extremt känslig och blir lätt väldigt dålig av all typ av läkemedel, inte bara SSRI såklart. Typiskt. Detta är extremt ovanligt så ska inte oroa er med detta 😜 Men det är så vi förstod att jag råkat ut för läkemedelsförgiftning. Jag nog vanlig dos länge och det blir ju värsta överdosen 😱 Inte så härligt. Tack för ditt tips – ska verkligen överväga Voxra efter era kommentarer! KRAM

    Gilla

   9. Jag har testat ssri, snri och mirtazapin utan att bli tillräckligt bra. Fick så mycket biverkningar. Nu har jag voxra sen ett halvår tillbaka och mår mycket bättre. I princip inga biverkningar. Prova!

    Gillad av 1 person

  1. Ja jag åt den en vecka också kräktes i sju dagar. Konstant. Typiskt! Annars ska den vara bra sa min läkare! Hoppas den kommer funka för dig – det krävs nog mer än två veckor tyvärr 🙈 KRAM

   Gilla

 2. Åh vad jobbigt för dig!! Jag gillar ditt ordval om att medicinen ger dig stabilitet. Det är så jag känner också. Man behöver något som ”lyfter en” och gör att man orkar med denna berg- och dalbana som en utmattning faktiskt innebär. En depression på det blir för mycket. Jag äter Oralin (verksamt ämne Sertralin) sen fyra månader. Funkar jättebra! Det jag kan känna av som ev biverkningar är muntorrhet och att jag är varmare än vanligt. De kilon jag lagt på mig skulle jag gärna vilja skylla på antideppen haha, men är nog snarare ett resultat av allt sovande och vilande.
  Läste precis ut Linus Jonkmans bok: Introvert – den tysta revolutionen, som du skrev om förut. SÅ bra bok! Många aha-upplevelser. Jag älskade den!
  Kram & stort lycka till med att hitta en antidepp som funkar!

  Gillad av 1 person

  1. Ja det är ju just stabiliteten som är så fantastisk. Svårt att förklara för dem som är emot antidepp, men under den här resan behöver i alla fall jag verkligen den stabiliteten för att orka allt som ska gås igenom. Har också ätit Sertralin, det är en av dom jag blev superdålig av haha tyvärr. Så känslig tjej det här alltså! Men den är tydligen en bra medicin. Bara jag som är konstig 😱
   Ja vad roligt!! Älskar boken. Min favvo. Läst den säkert fyra gånger för att påminna mig om att jag inte är ett freak, jag ör bara introvert lixom 🤓 Tack fina du. Hoppas du får en fin fredag 💜 KRAM

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s