Valborg 

Idag var vi tvugna att rensa ut hela vårt förråd. Varenda millimeter skulle skuras. Vi har fått mal (…) i föreningens källarförråd och idag skulle alla ner och rensa och städa innan sanering. Phuh. Klarade det i alla fall. Med nöd och näppe. Nu värker alla leder i kroppen och brasan vi skulle gå på känns bara helt omöjligt. Så jag ställde in. Kul tjej. Men så är det bara. Om jag inte visar kroppen att jag lyssnar; hur ska den då kunna lita på mig i framtiden? 

Och det är verkligen så mycket svårare att säga nej än ja. Den enkla vägen hade varit att traska bort dit och trängas med folk och ungar och ponnys och trekamp. Med ömmande kropp och ett huvud som bankar av överansträngning. Det är som om mitt muskelminne har lättare för att kämpa än att lyssna in. En ständig kamp i mitt inre. Som ibland går tokigt och gör som förr i tiden och ibland kommer på att jag faktiskt duger ändå. 

Och inte nog med att det var en fysiskt ansträngande dag för mig. Dessutom tror jag den mentala biten att rensa ur alla kartonger efter min mamma tog så mycket kraft. Att gå igenom alla saker, kläder, brev, dagböcker… allt. Det är som att min kropp måste återuppleva varenda minne igen. På en dag. Så många saker jag grät över. Så många jag skrattade åt. Så vackra kort jag hittat. 

Men mest berörde mig bilden ovan. Det är en text som mamma antagligen har kopierat ur en bok hon läst. För er som inte vet så gick mamma bort i cancer 2012. Det efter att ha varit sjuk i över tio år. Och hennes resa genom sjukdom har så många likheter med min. Även om hennes sjukdom slutade med döden och dessutom innehöll såklart ännu tuffare fysiska behandlingar; så är det ändå samma process att vara sjuk. Man kämpar så in i helvete hårt. Och orden hon har hittat ovan berörde mig så starkt idag. 

”Jag skulle njuta av varje ögonblick, och jag skulle försöka, varje dag, att bli mer mänsklig och mer levande. Att göra mindre, förstod jag, skulle vara en förolämpning mot dem som inte överlevt.”

Annons

4 reaktioner på ”Valborg 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s