Serotonerg depression

För ett tag sedan fick jag en fråga här i bloggen angående att jag några gånger poängterat att jag blivit diagnostiserad med serotonerg depression. Vad betyder det?

Såhär skriver Praktisk Medicin om olika typer av depression:

”Depression med ffa serotonerg bild uppvisar nedstämdhet, gråtighet, irritabilitet, impulsivitet, oro/ångest, minskad sömntid, aptitförlust, ev tvångstankar, tvångshandlingar.

Depression med ffa dopaminerg bild uppvisar trötthet/energibrist, likgiltighet, ”sänkt vakenhet”, brist på lust att göra saker som man vanligen tycker om, nedstämdhet, svårigheter att ta itu med vardagsbestyr, motorisk hämning, kognitiva symtom i form av minnesstörning/koncentrationsbesvär/uppmärksamhetsstörning/verkar avskärmad. Minskad förmåga till planering/översikt. Sötsug/ökad aptit.

Depression med ffa noradrenerg bild uppvisar energilöshet, oro, trötthet, brist på intresse, ångest, irritabilitet.”

Källa: Praktisk Medicin

Och ganska precis så har faktiskt min läkare förklarat för mig också. Vi har löpande gjort många olika typer av utredningar för att få fram vilken signalsubstans min kropp saknar. Och för mig har det alltså varit serotonin. Bristen på förmågan att ta upp serotonin har gjort mig orolig och ångestfylld. Något som jag dragits med nästan så länge jag kan minnas. Jag har aldrig haft problem att få saker gjorda, snarare tvärtom faktiskt, och heller inte känt mig mörk till sinnes speciellt påtagligt. Det har mer varit ångesten som har varit helt förlamande för mig. Och såklart har den bidragit till nedstämdhet i viss mån, men inte av typen ”orkar inte ta mig för någonting”.

När man svarar på undersökningen MADRS hos läkaren brukar den kunna ge en bra bild av vilken typ av depression det rör sig om. Jag är ju inte läkare men har förstått att just MADRS ofta används för detta. Den har jag svarat på varenda gång jag varit hos läkaren under min utmattning. Den och vissa andra såsom GAD och Burnout Questionnaire.

Processed with VSCO with hb2 preset

För mig var medicin inte alls självklart i början. Jag hade, precis som säkert många andra, hört att antidepressiva ska man akta sig för. Ajabaja. Inte ska du väl ta medicin??? Det botar bara symptomen men aldrig orsaken. Så var det sagt. Så jag var ju livrädd. Totalt. Hade stirrat upp mig själv så till den grad att jag knappt vågade hämta ut medicinen. Jag minns hur jag vankade fram och tillbaka utanför Apoteket innan jag vågade gå in. Pratade försiktigt med en kvinna i kassan som tog min legitimation och sa direkt:

”Är det Escitalopram du vill hämta ut?”

”Ja alltså.. jag vet inte om jag vill hämta ut det… är den farlig? Ger den mycket biverkningar? Måste jag ta den tror du? (hur fasen ska hon veta det lixom??)”

”Åh den är supervanlig (hörde ni?? SUPERVANLIG!!). Kvinnor med PMS-besvär brukar ta den från ägglossning fram till mens för att hålla huset (autokorrekt: här skulle det stå humöret men huset lät bra så det får stå kvar) stabilt.”

”Va? Min superläskiga medicin? Tar folk (läs: kvinnor såklart) den mot PMS? Kan du kolla listan igen för jag tror inte det är samma?”

”Jo, den är jättevanlig. Du ska inte alls vara rädd. Man kan bli lite torr i minnen och må lite illa men många märker det knappt.”

Jag: *Gråter av tacksamhet över denna fantastiska apotekskvinna*

Så på den vägen var det. Jag fick med mig min superläskiga medicin i en grön påse hem och skakig på hand tog jag min första seritoninhöjande tablett. Och BAM – dog lite, nej skoja. Inget hände! Vilket antiklimax va?!

Efter ett par veckor kände jag bubblorna komma tillbaka. Som lite kolsyra innanför bröstkorgen. På en av mina långpromenader runt huset. På den tiden låg jag ju i sängen i princip 23,75 timmar per dygn. Men nu kom i alla fall liiiiiite glädje tillbaka. Sakta sakta. Ångesten minskade i sakta mak. Det var alltså lite serotonin som behövdes.

Processed with VSCO with s2 preset

Åter till det här med serotonerg depression. Detta är alltså något som läkaren utreder på mig och det är ju enbart på grund av honom som jag lärt mig allt om olika signalsubstanser och hur dom påverkar ångest, nedstämdhet och somatiska besvär i kroppen (fysiska symptom som kroppen ställer till med pga depression, jag har haft extremt mycket fysiska besvär av min depression). Nyligen läste jag boken Charmen med tarmen som ju är skriven av en tysk forskare och dessutom Food Pharmacy som är skriven av två tjejer tillsammans med en svensk forskare. Båda böckerna gav mig denna, något chockerande, information: 90-95 % av serotoninet i kroppen finns i tarmen. I tarmen!! Ynka 5-10 % finns i hjärnan! Detta hade jag ingen aning om.

Forskningen inom all psykisk ohälsa ligger ju fortsatt i sin linda. Det är så mycket man inte vet. Och så mycket man trodde att man visste som man nu fått riva upp för det var helt enkelt fel. Men intressant att ju mer man forskar kring tarmen desto mer hittar man som styrs därifrån. Och att depression och ångestsymptom skulle alltså kunna bero på obalans i tarmfloran som gör att kroppen är inflammerad. Och därför inte kan producera och ta upp signalsubstanser på ett optimalt sätt. Att detta börjar komma fram tycker jag också tyder på att det är inte oss utmattade och deprimerande det är fel på. Vi har inte gjort något fel (som man ju ofta blir beskylld för när man lider av psykisk ohälsa). Det är en kroppslig obalans som beror på vår tids stressiga kultur och dåliga mat och felaktiga ordinationer av läkemedel mm. Allt det sammantaget skapar kraftiga obalanser i kroppen och tillslut kraschar kroppen. Intressant? Jag var mäkta fascinerad. Min läkare har pratat om att hjärnan är inflammerad vid utmattning och depression. Men det kan alltså vara så att större delar av kroppen lider av inflammation och kronisk inflammation.

Allt sånt här ska man såklart ta med en nypa salt. Jag läser mer än gärna (är ju extremt kunskapssökande till min natur) och tar till mig av nya rön från forskningen men jag lyssnar alltid bara på vad läkaren ordinerar. Men om 10 år kanske läkare kommer att ordinera helt andra saker för att bota utmattning och depression? Kanske får vi ta en shot av bakterietillskott för att få igång produktion och upptag av serotonin, noradrenalin och dopamin? Eller en shot superstark gurkmeja (snark, tröttnar man aldrig på den där gula roten?) för att blockera inflammationsdrivande gener, COX-2, i kroppen (inget läkemedel är ännu tillräckligt funktionellt för detta, gurkmeja verkar vara det bästa forskningen hittat hittills). Men ja, jag ska sluta snacka goja om gurkmeja (samtidigt som jag fortsätter tänka på hur jäkla intressant det vore ändå att hoppa fram 20 år och se vad sjutton som kommit fram i forskningen). Men jag slänger ändå ut en hint om att Charmen med tarmen och Food Pharmacy kan vara intressant läsning för den nördiga med lite för mycket ledig tid (= jag).

Men ta det med en nypa salt. Det viktigaste är att vi ska leva. För det missade vi kanske lite innan vår krasch. Så det kan vara smart att ta igen det. Och lixom ångest och massa strikta regler kring mat läker ingen utmattning. Det är jag ganska säker på. Tarmen mår nog bra av lagom. Men i bakhuvudet undrar jag ändå vad tusan som rubbade min balans i kroppen, gener och bakterier i kombination med stress? God knows.

26 reaktioner på ”Serotonerg depression

  1. Så jäkla intressant och bra skrivet!!! Ska läsa detta inlägg flera ggr för att riktigt kunna ta till mig all info. Älskar ditt sätt att skriva och att du tar upp så många olika saker!
    Jag ska till min kiropraktor i veckan, han har ofta sagt att jag har inflammation i ryggen eller nacken. (Han har sagt, så många ggr, att jag måste sluta stressa så att kroppen kan få läka. Det gick ju sådär). Precis som du har jag stora problem med fysiska symptom under min utmattning. De problemen har jag haft i ca 15 år(!). Nu har jag börjat med att äta färsk riven ingefära på kvällen. Det ska ju vara en inflammationshämmande krydda. Det är så mkt jag vill skriva efter att ha läst detta men det snurrar i huvudet idag. Kanske märks?! Jag ska sätta mig och måla mandala nu så hjärnan lugnar ner sig.
    Kram 💜🌷

    Gillad av 1 person

    1. Tänkte precis som du. Det här måste jag läsa flera gånger. Det var mycket att ta in och väldigt intressant. Har boken Charmen m tarmen men bara ögnat igenom den. Dags att läsa på ”riktigt”. Ska bli kul att läsa fortsatta kommentarer på bloggens inlägg och ditt svar.

      Gillad av 1 person

      1. Christine: jag har också Charmen med tarmen hemma! Har kommit halvvägs ungefär. Loggade just in mig på bibblan och förlängde lånetiden. 😉

        Gilla

      2. Jag menade förstås Ulrika! Tur att jag nämnde i min första kommentar att jag är snurrig idag. Sa jag att jag har sovit dåligt oxå..?

        Gillad av 1 person

      3. Ja den gav mig nytt perspektiv på kroppen som helhet och kanske till och med att magen är mer inblandad än man tror i utmattning. Men Food Pharmacy var också så intressant. Lever efter den med en nypa salt (har lätt att vara överambitiös som många utmattade…) men ändå bra tips och tankar att ha med sig varje dag!

        Gilla

  2. Tror att det var jag som ställde denna frågan. Vad glad jag blev att du besvarade den. Har aldrig fått någon som helst förklaring lik denna av de läkare jag träffat. Din verkar unik. Och jag tänker att det skulle varit väldigt hjälpsamt för mig att få just detta förklarat. Har också haft samma symptombild som dig, åhhh denna ångest och panik. Inte så mycket tröghet eller svärta. Därför har det inte stämt i mitt huvud att jag varit deprimerad och tänker att det är ju stor skillnad hur dessa depressioner ska behandlas. Tänk det är över 10 år sedan jag insjuknade första gången och att det skulle finnas olika typer har INGEN nämnt, ej läkare eller samtalsmänniskor. Tack tack för detta inlägg ❤️

    Gillad av 1 person

    1. Ja det var du! 💜 Det kommer jag såklart ihåg, skrev upp din fråga men var tvungen att fundera på hur jag skulle besvara på bästa sätt. Älskar när ni frågar saker!

      Jag kan inte ens förklara hur förbannad jag blir över att du aldrig fått höra detta. Hur ska man då kunna tro på att man har en depression – om ens bild av det inte alls stämmer överens? Då går man ju nästan runt och tror att man är felbehandlad lixom…. 😡

      KRAM ❤

      Gilla

  3. Och japp satt och stortjöt innan jag svalde första tabletten jag med…. för då var jag ju verkligen galen på riktigt 😂 Men intressant om detta med tvångstankar också🤔 Mycket faller på plats här

    Gillad av 1 person

  4. Jag tror också att det är så här! Därför vi utmattade ofta har ibs också. Allt hänger ihop. Har du kollat utmattningsskolan.se? Jag har inte orkat hålla på men deras grundtanke är att utmattningssyndrom beror på inflammation eller förgiftning av tungmetaller typ från omgivningen eller amalgam och sånt…

    Gillad av 1 person

    1. Ja exakt – allt hänger samman. Jag har inte kollat närmare på utmattningsskolan men jag har hört om det. Jag kan tänka mig att det är en kombination av inflammation, gener och stress som peakar till en krasch. Min läkare menar att det definitivt är inflammation (även om han mer pratar om just hjärnan). Mycket intressant! Har läst Food Pharmacy som ju pratar mycket om detta – tips om du vill ha något mer lättsmält som inte är online (huvudet kan strula iaf för mig med datorn). 💜

      Gilla

  5. Då borde det bli fel om du börjar med Voxra? Om jag inte minns fel är den dopaminreglerande. Intressant info som jag ska nörda vidare på. 🤓 Tack för att du delar med dig.

    Gillad av 1 person

    1. Ja det kanske är så? Jag tror min läkare föreslog Voxra eftersom jag inte verkar tåla serotonin? Och jag visade under några månader tendenser på att vara nedstämd och sakna motor… men det visade sig bero på förgiftning av Citalopram så vi sänkte den nu till 5 mg tillsvidare. Innan vi testar Voxra. Håller tummarna att jag slipper byta för jag är ganska less på det…
      ja vad kul att du gillade inlägget 📿💜

      Gillad av 1 person

  6. Tips till er som inte är nöjda mer er allmänläkare: sök/googla efter specialistmottagningar i psykiatri med inriktning utmattning, ångest och depression. Så gjorde jag, är jättenöjd. Det kan dröja ett tag innan man får tid men för oss långtidssjukskrivna är ju några månaders väntan inte så länge för att få en riktigt kompetent läkare!

    Gillad av 1 person

    1. Ja så bra tips! Jag går ju också privat hos en psykiatriker med specialistinriktning utmattningssyndrom och utmattningsdepression. Det är lixom det enda dom sysslar med på den mottagningen. Försökte nämligen en gång ”passa på” att få utskrivet medicin för jag fick bältros haha. Men nej. Bara psyko-grejer får man därifrån. Jahopp…

      Men SÅ bra hjälp man får vid utmattning! Tänker att det är ganska viktigt att som patient få en förståelse för sjukdomen för att kunna acceptera, lita på läkaren och kunna svara bästa möjligt på behandling. Stressmottagningen har jag hört gott om – tror man får remiss från sin husläkare dit!

      Gilla

      1. Haha ja.. Alltså min förra läkare – varje gång vi sågs suckade han sympatiskt ”jag har då ALDRIG varit med om någon som du. Detta är verkligen en OVANLIGT utdragen utmattning”. Då känner man sig peppad när man går därifrån! NOT. Tog mig ett bra tag innan jag insåg att det inte var mig det var fel på utan han som var inkompetent. Fantastiskt med kunniga bra läkare!

        Jag gick Stressmottagningens program för ett drygt år sedan. Det var så himla bra, väldigt professionellt. Först då jag förstod var jag behövde göra för att må bättre. Väldigt skönt att kunna prata med andra som är i samma situation. Rekommenderas till alla!

        Gilla

  7. Jag var likadan. Ville INTE ha antidepp, ville inte heller hämta ut dem när jag väl fått dem. Gick långa omvägar förbi apoteket för att slippa och skjuta det på framtiden.. 😉 Och minns att jag sa till apotekaren att jag hoppades att jag skulle slippa ta dem. Då invände hon lite försiktigt att jag borde nog ta dem om doktorn skrivit ut dem till mig…

    Så är det nåt jag önskar (okej det är ganska mycket jag önskar hade gjorts annorlunda, men en sak) så är det att folk som inte vet något om det slutar prata skit om antidepressiv medicinering. För JA man ska ta tag i sina problem, men man behöver ju lite energi för att komma igång. Det är den främsta fördelen med antidepp, den kickar igång systemet igen, så att man kan sova, äta och fungera grundläggande. Innan dess kan man ju inte ta tag i något. Borde vara självklart, men det verkar det tyvärr inte vara.

    Så himla intressant inlägg. Hade ingen aning om detta… Tack för att du berättar. Kram!

    Gillad av 1 person

    1. JA! Kan inte alla bara låta bli det lixom… för det satte såna käppar i hjulet när man väl fick det där receptet i handen: medicin för galningar kunde det lika gärna stått! Så onödigt att ens smutskasta ett läkemedel som kan hjälpa folk ir depression. Alla har sin rehabilitering och sin väg. Alla gör ju olika. Man ska inte döma där… ingens resa är den andra lik. KRAM

      Gilla

      1. Hahaha ”medicin för galningar”😂😂😂
        Då, när jag likt många andra oroade mig över att hämta ut & börja med min antidepp hade jag nog blivit ännu mer orolig… haha.
        Men jag håller verkligen med om att folk ska sluta ”smutskasta” antidepp medicin. Och får jag önska en sak till, vore det att folk i allmänhet och media i synnerhet slutade upp med att kalla antidepp för ”lyckopiller”. Blir så arg varje gång!! Vi som behöver den medicinen vet ju att det inte är lycka på burk det handlar om. Så det då! *insert valfri bild på sur tant*.
        Kram

        Gillad av 1 person

  8. Men åh! Jag visste inte heller detta! Har också tvärnekat till depression eftersom jag inte har den där svärtan och handlingsförlamningen. Tvärtom ett jävla driv och massa ångest. Blev övertalad att ändå ta escitalopram och nu är allt bättre. Mycket lugnare och med distans. Livet är görbart och ofta ganska bra, trots att jag är sjuk.

    Gillad av 1 person

    1. Vad bra att det hjälpte med escitalopram!!! Ja deprsssion kan alltså vara mycket ångest, så viktigt att alla borde få veta detta. Hur ska man annars kunna förstå att det finns hjälp att få? Man tror ju läkaren blivit galen som säger att man har depression fastän man själv inte förstår alls hur hen menar. KRAM PÅ DIG 🤗

      Gilla

Lämna en kommentar