Senaste dagarna i händelser

Även om min huvudvärk alltså eskalerat rejält sedan min incident förra fredagen, med det där höga ljudet, så har jag hunnit med lite grejer förutom då att vara online eller annan digital underhållning. Jag och Stoffe och Emma och Calle var ute och käkade på restaurang Göteborg här i sjöstaden. Det blev crepes och öl och såklart rejäl hjärntrötthet på det. Men så värt. Dagen efter det skulle grabbarna träna på gymmet och jag var uttråkad så jag tog med min yogamatta och sträckte ut kroppen mjukt i en tom sal på SATS. Så skönt. Sedan gick jag hem och grinade lite av huvudvärksttacken som kom, troligtvis av musiken på gymmet. Men ändå. Ett tappert försök och en lugn själ. Jag har varit hos läkaren och kollat av statusen på utmattningen. Som alltid firade jag mig själv efter besöket! Man måste klappa sig själv på axeln för allt jobb man faktiskt gör här hemma i tystnad. Att läka en utmattning är mer än ett heltidsjobb. Det blev en fika på Fabrique vid Odenplan och två nya oljor till min yogapraktik; jasmin och vanilj. Underbar kombo. Hittade dem hos en real deal indier på Vegagatan. Bäst. Jag har varit inne på Sturegatan och kikat på noise cancelling hörlurar från Bose och Bang Olufsen. Och bett Stoffe googla runt åt mig för att se om han hittade några mer prisvärda. Nej tyvärr verkar alla vara lika dyra som en veckas solsemester men kanske kommer huvudet tacka mig för den välgöraren ändå? Jag och Stoffe har spenderat en dag med att enbart äta massa gott, strosa inne på Östermalm och fika på Wienerkonditoriet på Biblioteksgatan. Deras bakverk. Yum. Och så åt vi vegolunch på Martins Gröna. Jag har jagat mal nere i källaren och skrattat åt Stoffes panik över att en mal skulle kunna flyga upp till vår lägenhet när de känner doften av alla hans kostymer. Hysteriskt kul. Jag har simmat en kvart på badhuset. Mest för att det var för halt för att promenera och för att jag ville åt bubbelbad och bastu. Men när jag väl var där kom jag på varför jag simmade varje vecka förut: jag älskar ju att simma! Vatten är helt klart mitt element. Jag är född att simma och svalka min varma energi i vatten. Jag har träffat syrran och Victoria och varit på hipstercaféet här i våra kvarter nån gång för mycket kanske. Men där har dom lixom både en fransk bulldog som heter Frank och jordgubbsjuice med mynta. Vad mer behöver man än det?! Och så har jag lärt Emma att stå på huvudet. Och hon lärde mig konsten att gå till gymmet utan att göra ett dyft. Så fort jag ens lyfte vattenflaskan skrek hon till; Du anstränger dig väl inte!!???? En sån vakt skulle jag behöva dygnet runt. 

Och sen har jag vilat, läst, sovit, ätit, promenerat, hängt med Emma, bakat fyra satser raw-bollar, mixat smoothies, ätit marabou, druckit te, yogat, rensat garderoben, pyntat upp lägenheten med nya växter inför våren… och bara försökt vara närvarande. Trots huvudvärk som gör att jag mentalt vill fly. Men det hjälper ju sällan, så här och nu brukar vara den bästa medicinen. 

18 reaktioner på ”Senaste dagarna i händelser

  1. Hej och titt ut 😉 Jag fick hörlurar från Bose innan jul av Thomas. Men snälla dessa skulle jag haft när jag var som sjukast. Helt underbara! Tar bort allt brus, hör fortfarande att människor pratar omkring mig men de är toppen. Förra veckan efter ett tufft samtal hos psykologen pluggade jag in lurarna och satte på brusreduceringen och körde utan vare sig musik eller ljudbok, bara brusreduceringen. Så så gött! En väl värd investering! Jag lovar. Kram ❤

    Gillad av 1 person

    1. När du skrev detta idag så gick jag raka vägen bort till Elgiganten och köpte ett par Bose Noise Cancellling hörlurar. Ni har övertygat mig. Och nu är jag FRÄLST! Hur har jag levt utan dessa???!

      Sitter hemma och trots att vi har tyst i vår lgh så har jag aktiverat dem och ALLA små fläktljud etc försvinner. Himlen! Oohohohoh… är dock luspank nu. Hade en inte varit diagnostiserad med ångest innan så skulle jag har blivit det när kortet drogs på Elgiganten idag! 😝 KRAM

      Gilla

      1. Alltså jag skulle redan betalat det dubbla typ (nåja nästan…) för de är SÅ underbara. Sköna också! Ja dessa skulle jag behövt tidigare under mina två år med extrem hjärntrötthet… det kanske hade sparat ett par tårar 🤗 KRAM

        Gilla

  2. (forts på gammal konversation) ASMR är lite av mitt favoritämne! Upptäckte det efter att jag insett att halva grejen men att jag gillar yoga är för att lärarna pratar så lugnt och behagligt. Får ibland nästan ”rysningar” när de leder en igenom avslappningsövningar, som när någon typ flätar ens hår eller så. Får liknande upplevelser av att titta på när andra människor målar, eller sminkar sig, och en hel del andra grejer – ofta på ett väldigt koncentrerat och närvarande sätt. Hur som helst, det visade sig att det inte bara var jag som triggades av dessa ljud/rörelser – det finns (som med så mycket annat) en hel community kring detta online 🙂 Så nu finns det verkligen hur många videos som helst på youtube, med en herrans massa olika inriktningar – soft spoken, whispering, rollspel, måleri/smink, massager, ansiktsbehandlingar, alltså ja typ allt man kan tänka sig egentligen.. Det låter alltid så konstigt att förklara men för mig är det det absolut enklaste och bästa sättet att slappna av. Mina favorit-”ASMRtists” just nu är GentleWhispering, Latte ASMR, Love Today ASMR, WhispersRed – men finns såååå många så alla har sina favoriter. Behöver lyssnas med hörlurar (även vanliga funkar bra) 🙂 Kram!

    PS. Här är en 2 min introduktionsvideo till ASMR: https://www.youtube.com/watch?v=Kb27NHO_ubg

    PS2. Risk för totalt failure här haha – ganska många jag försökt visa det här för har verkligen inte förstått grejen… 🙂

    Gillad av 1 person

    1. Haha måste kolla detta! Tror jag har hört om det men när jag lyssnade lät det lite typ… sexuellt? OBS lyssnade ej på porr! Men förstår du vad jag menar? Men ska nog kolla den du föreslog för jag måste ha kollat på HELT fel video haha. Låter annars najs. Jag älskar också när yogaläraren pratar! Så skönt och sen när de masserar hårbotten på slutet… ahhh… 💜💜💜 PS köpte Bose lurar idag. Är helt frälst!

      Gilla

  3. Hej
    Vanliga bad/konsetproppar på Apoteket funkar också bra, jag har dem på arbetsträningen.
    Min chef körde med Bose fast det hade kanske gått lite bättre för teamet om han hade lyssnat istället…

    Gillad av 1 person

    1. Haha skrattade högt åt detta 😂 Vilken rolig pik! Har kört med Apotekets proppar alltid innan men nu… har du testat Bose lurar? OMG! Kommer behöva sova med dessa….. underbara. KRAM 😘

      Gilla

  4. Kanske en svår fråga: vad/hur uppdaterar du & läkaren? Jag har varit sjukskriven helt i 4 månader & min läkare tycker nu att det stagnerat & det enda hon föreslår är antidepressiva. Plan på 25% jobb om 2 veckor vilket känns ok – värsta som kan hända är att det inte funkar & isåfall får jag backa igen.
    Jag upplever inga depressiva inslag & kan nu träna hyfsat 2-3 ggr/vecka & tackar därför nej till medicin.

    Men vi kommer verkligen ingenstans i vår dialog jag & läkaren. Därför undrar jag hur & vad du får för uppdateringen/ råd.

    Hoppas det blev begripligt & går att svara på ❤😊

    Gillad av 1 person

    1. Skönt att du ska få börja arbetsträna!! Vad kul! Ja funkar det inte får man backa, så tänker jag också. Ändå värt att prova om man faktiskt vill och känner att det känns bra just nu.

      Jag får massor av stöd från min läkare. Han har väl blivit mer av en rådgivare för mig i allt detta, men så har jag också tackat nej till terapi hittills (gick i terapi när mamma gick bort så orkade inte med en vända till, tror dock jag kommer gå i terapi när jag ska slussas tillbaka i jobb för där sitter mitt problem – RUSAR in i saker…). Men hittills har jag haft möten med enbart min läkare som alltså är specialist inom utmattning. Vi ses ca en timme per gång och pratar om det som varit, kollar tester (se andra kommentaren), sätter strategier för kommande veckor mm. Jag bollar typ allt med honom. Stort som litet. Ibland har Stoffe varit med och även min vän Emma. Detta för att nära är så viktiga i processen och tillsammans har vi då satt upp riktlinjer för hur dom kan hjälpa mig i vardagen. Det funkar verkligen.

      MEN jag upplever att stort fokus också har legat på antidepp. Kanske extra för mig eftersom jag inte tål någon medicin och har bytt åtta ggr. Det har alltså blivit mycket fokus där. Vill manikyr äta medicin ska man absolut inte! Jag har alltid tagit läkarens råd och lixom lagt mig i hans händer… låtit honom besluta ang mediciner, val av tröning mm.

      Hmm… var det rörigt svar?

      Måste också säga att mina yogalärare har typ hjälpt mer än något annat. Jag la mig platt rätt tidigt där och vågade blotta hela min sjukdom för dom. Det hjälpte mig… Så var inte rädd att blotta dig och ta hjälp av personer du tror kan bidra med något! KRAM ❤

      Gilla

    2. Hej Elin, vet att du frågade Therese och du fick dessutom ett mycket klokt svar från henne, hon är som vanligt klok, men jag skulle vilja ge min syn på din fråga. Jag var till en början helt emot medicin men sedan började jag förstå att min kropp aldrig skulle kunna läka utan att jag tog hjälp av medicin. Medicinen läker inte kroppen MEN den ger den lite ro så att den får möjlighet till läkning. Tänker även om man har ex cancer så är det väldigt få som säger nej till strålning och cellgifter.

      Precis som Therese litar jag på min läkare och för några veckor sedan erbjöd han mig ytterligare en medicin ”men jag vet att du inte är så pigg på mediciner” Jo då blev mitt svar, jag gör som du säger för jag litar på din kunskap om vad som är bäst för mig.

      MEN det viktigaste är att man gör det man tror är bäst för en själv! Och det bästa med livet är att man kan ändra sig och man kan faktiskt ändra sig igen och igen.

      Kram och lycka till med dina 25 %

      Gillad av 1 person

      1. Ja så klokt svar. Jag var HELT emot medicin tills jag insåg att min depression var serotonerg vilket betyder att jag drogs med ångest och oro, inte egentligen nedstämdhet. Då förstod jag att medicin kanske kunde hjälpa så jag tackade ja till medicin. Eller snarare: jag bestämde mig för att göra precis så som min läkare sa till mig och lita på hans process, och därmed tog jag emot medicinen. Och TROTS att jag har haft extreeeeeemt jobbigt med mina mediciner, jag är undantaget 1 på 100 000 lixom, så har det varit SÅ VÄRT! Den har hjälpt så mycket. Och om jag tycker det… så tänker jag att det är ganska bra betyg ändå?

        Men som sagt, alla gör som dom själva vill och jag respekterar allas beslut. Men för mig blev det en ögonöppnare hur mycket vila min hjärna fick när serotoninet strömmade in som hos en ”frisk” person. Sån lättnad direkt.

        Tack Eva för dina kloka ord och tillägg – hoppas vi har kunnat ge en någorlunda sammantagen bild? KRAM

        Gilla

  5. Vet att du nämnt det tidigare att din depression var serotonerg. Men vad innebär det egentligen och hur resonerade du att medicinen var alternativet då? Hänger inte riktigt med i🙈 Men vänligt intresserad av svar då min utmattning/depression bestått mer av ångest än liksom svärta eller hur jag ska beskriva. Typ full gas och ingen apati. Utveckla gärna när du får ork och huvudet är med. Vem vet kanske dessa lurar utför mirakel😂

    Gillad av 1 person

  6. Hej Elin! Du har ju redan fått flera kloka svar! Men jag kan inte låta bli att plita ner nåt jag också.
    Jag frågade faktiskt min läkare igår hur han förstod att jag behövde äta antidepp. Han sa att det var flera olika saker som bidrog till det, bl a att jag hade så många olika symptom som jag hade gått med länge och han förstod att jag var helt slutkörd på alla plan. Vilket stämde! Han var den tredje läkaren jag träffade, då hade jag varit hemma i nästan fyra månader. Han föreslog antidepp under mitt första besök och först tänkte jag (som många andra tror jag), nej jag vill inte ta ”sån” medicin! Men jag rådgjorde med några kloka personer runt mig och bestämde mig för att prova. Och det har jag verkligen inte ångrat! Redan efter några dagar kände jag hur medicinen ”lyfte upp mig”! Jag har blivit mer stabil i hjärnan. Detta behövs verkligen vid läkningen av en utmattning. Jag litar på min läkare till 100%! Så sårbar och skör som man är i detta tycker jag att det är en ytterst viktig del i hela processen. Jag hoppas att det inte blev allt för snurrigt… Du får gärna ställa en fråga (eller två) om du vill.
    Jag önskar dig lycka till med arbetsträningen!
    Kram

    Gillad av 1 person

    1. Tack – ni är ju bäst som fyller på med era erfarenheter 💜💜💜

      Elin ett tips till tänkte jag på. Alla har ju inte turen att klicka fullt ut med sin läkare alternativt att man inte får ut så mycket av samtalen med sin läkare. Då skulle jag välja ut ett par personer i min närhet som jag kan prata och bolla med. Det behöver ju inte vara något som varit utmattad, utan mer någon som man tycker kommer med kloka livsråd.

      Det har nog inte undgått någon att jag håller min sambo och min pappa väldigt nära mig. Dom två känner allt hos mig och jag kan berätta precis ALLT. Så det har varit en räddning att öppna upp allt för dom här två och ta emot deras hjälp. Sen har jag en vän jag träffade via bloggen som jag numera står nära och vi vänder oss till varandra när allt bara känns skit eller man behöver råd och hjälp. Och sen alla här inne – det är rena guldgruvan till svar!! Ställer man en fråga får man ofta så bra stöd och tankar från er alla. Så det tar jag hjälp av.

      Så lixom att våga ta hjälp i sina tankeprocesser från andra är ett tips. Be om hjälp. Men låt ingen annan bestämma åt dig! Bara be om råd och tankar och sen bestämmer och känner du själv vad som är bra vägval för dig.

      Och det där med läkare. Dom är ju så kloka. Men dom vet faktiskt inte alltid EXAKT hur det känns. Det finns forskning och erfarenhet i bakgrunden men jag tror ändå att vi som är utmattade ligger så långt före forskningen ärligt talat. Detta är ett så pass nytt område att så lite finns skrivet. Allt är trevande. Så jag tror vi själva är de bästa att veta i många situationer. Vi har upplevt allt.

      Håller alla tummar! KRAM

      Gilla

      1. Tack! T A C K ❤ för era svar. Jag har läst dem förr men inte orkat igenom alla eller svarat förräns nu. Så kloka råd & tips. Det blev att jag provade Johannesört i tablettform, som enligt min läkare skulle ha lika verkan som SSRI. Märkte ingen effekt (mer än att de smakade fruktansvärt ;), hur snabbt men än svalde fastnade det i munnen).

        25%en blev 2h/dag mån, ons, fre sedan förra måndagen. Detta erbjöd arbetsgivaren då läkaren ville hålla mig ifrån jobb & FK pushade motsatt. Har förmodligen världens bästa chef som efter första veckan sa att vi fortsätter på varannan dag så länge det känns bra för mig, det faktum att jag får betalt för mer än vad jag jobbar ser hon som irrelevant då det viktiga är att vi tänker långsiktigt på min rehabilitering. Sa jag världens bästa chef..!

        Känns fantastiskt att jag nu har läkare & chef som håller mig helt bakom ryggen samt nyligen träffat en fantastisk arbetsterapeut som förhoppningsvis ska kunna guida i hur jag ska förhålla mig till mitt nya själv; rusa in i saker med ett glatt JA funkar ju helt enkelt inte längre. & uppepå detta tryggheten i att i detta forumet kunna vädra frågor & få så mkt bra svar 🙏🏻 Det är ngt jag verkligen saknar, människor som förstår genom erfarenhet.
        Så tack ❤❤❤

        Gilla

Lämna en kommentar