Saker du INTE ska säga till en utbränd person

Hittade det här klippet hos Tankar om utmattning (och hennes klockrena lista! Känner igen varenda punkt). Alltså, detta är så spot on. Se klippet och skratta… Eller gråt. Jag har gjort båda.

Klicka här – 50 saker du inte bör säga till en utbränd person.
Jag har också fått så många knäppa och roliga kommentarer. Ibland har jag tyvärr tagit åt mig men det gör jag inte längre. Såhär kan det låta, nedan är mina vanligaste…
Hen: ”Jag brukar alltid ta en kaffe extra så känner man sig så mycket piggare, gör det!”
Jag:… *tystnad och irritation*
Hen: ”Åh men du är ju så glad och trevlig, så farligt kan det väl inre vara”
Jag: Alltså att prata med dig här i fem minuter och vara trevlig går bra. Efter detta går jag bara hem och lägger mig åtta timmar i sängen för att orka plocka ur diskmaskinen ikväll. Men nej, så farligt är det nog inte…?
Hen: ”Du behöver nog ett miljöombyte”
Jag:…. *drar ner mössan över huvudet*
Hen: ”En vän till mig blev utbränd och åkte på yoga retreat/silent retreat/äventyrsresa i Australien/ashram i Indien/(valfri sjuk resa som ligger en halv livstid bort för mig) och hela livet förändrades. Hen blev frisk direkt!”
Jag:…. *känner mig usel som inte ens orkar åka tunnelbana som tar mig till Arlanda express*
Hen: ”Har du provat blutsaft/magnesium/selen/(valfritt kosttillskott)?”
Jag: Min hjärna är skadad så blutsaft hjälper nog inte så långt. Men tack för tipset.
Hen: ”Du ser ju så fräsch ut!”
Jag: ehhh… Tack…?
Hen: ”Du sover för mycket”
Jag: *skriker inombords* … Tror du?
Hen: ”Du sover för lite”
Jag: *överväger allvarligt detta råd som sant* … Tror du?
Hen: ”Jag har småbarn så jag VET hur det är att vara tröööött… Ska vi bilda klubb?” *dunkar mig i ryggen*
Jag: …. *Biter mig i läppen för att inte dunka hen i huvudet*
Jag vet att ALLA menar väl så tack för era tips! Men tyvärr tror jag inte man kan föreställa sig den här tröttheten om man aldrig varit här och då faller tyvärr alla tips ganska platt. Så… Fråga gärna istället om hur mina dagar ser ut, hur jag mår eller så, det tar jag emot lite mer gärna 🙂
Annons

5 reaktioner på ”Saker du INTE ska säga till en utbränd person

 1. Den hade jag glömt. Med småbarn… Fick jag tom höra av en doktor. ”Det är HELT NORMALT att vara lite trött när man har små barn.” Lite trött? Dagens underdrift…

  Och blutsaft, vad är det med denna blutsaft?! Varför tjatar alla om blutsaft?! Det är väl inte magi, eller?

  Gilla

 2. Idag pratade jag med en vettig kollega som erkände att hon inte visste riktigt vad hon skulle säga, hon ville mest säga att hon brydde sig och hoppades att det snart skulle bli bättre för mig. Jag tackade och sade att det faktiskt inte finns några råd att ge överhuvudtaget. Det ser olika ut för alla och det finns inga fasta regler för hur det ska fungera.

  Igår däremot fick jag höra om en kollega som haft en tidigare kollega (redan här slutar jag lyssna. haha) i samma sits vars läkare hade tvingat personen att gå en 45 minuters promenad varje dag före kl. 11. Oavsett hur hen mådde eller hur vädret var. Kollegan sade att det nog var ett bra sätt att ta sig ur det.

  Jag sade inget, men tänkte att jag tycker att det var ett rätt värdelöst råd när det gäller utmattning. Depression enbart – då är det ett bra råd. Vid utmattning behövs det nog inte en massa krav och press och saker där signalerna från kroppen ignoreras till varje pris. Helt fel för de flesta tror jag. Men jag hajar, hon menade väl.

  Gilla

 3. Ja, då fint av din kollega att säga så tycker jag! Skulle jag också velat höra 🙂

  Och det med promenaden alltså! Vilket skämt! Hade min läkare sagt det hade jag lixom stått redo 10.00 sharp utanför dörren för jag är så plikttrogen och rädd att göra fel. Det hade inte alls gynnat min återhämtning! Snarare kanske om läkaren säger: det är bra om du går ut 20 minuter någon gång på dagen, så man kan välja själv och inte ta i från tårna. Behövs mer kunskap hos vissa läkare kanske? Men ja de menar väl, dock dåligt insatt i diagnosen kan man kanske tycka. Lixom vilka personer hamnar där? Troligtvis personer som skiter i alla kroppens signaler….

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s